Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s gränsbyrå Frontex ska hjälpa utsatta medlemsländer att vakta unionens yttre gränser mot olagliga passager.

EU-pengar och stärkta gränser ska stoppa afghansk flyktingvåg

BRYSSEL 1 september 2021

EU-länderna lovar humanitärt bistånd till utsatta i Afghanistan och stöd till grann- och transitländer som hyser afghanska flyktingar. Samtidigt förstärker man den yttre gränskontrollen för att undvika en ny så kallad flyktingkris.

Efter ett femtimmarsmöte i Bryssel på tisdagen enades medlemsländernas inrikes- och migrationsministrar om hur man ska förhålla sig till flyktingsituationen i och runt Afghanistan efter att talibanerna tagit över landet.

– Det är viktigt att se vad vi nu kan göra för att undvika en humanitär kris. Detta är bästa sättet att undvika en migrationskris, sade EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson efter mötet.

EU-pengarna ska framför allt gå till FN-organisationer som redan har folk på marken och utför humanitärt biståndsarbete i Afghanistan. EU-länderna ska även samarbeta med grann- och transitländer för att förhindra illegal migration, stärka det yttre gränsskyddet och hindra flyktingsmugglare från att verka.

Än så länge finns ingen officiell siffra på hur stort detta bistånd skulle vara. Men enligt en EU-tjänsteman som Politico pratat med kan det handla om en miljard euro. Financial Times rapporterar en summa på 600 miljoner euro. Länder som kan komma ifråga för sådant stöd är enligt tidningen Pakistan, Uzbekistan, Tadzjikistan och Iran.

”EU och dess medlemsstater är fast beslutna att agera gemensamt för att förhindra att de tidigare inträffade okontrollerade storskaliga olagliga migrationsrörelser upprepas”, heter det i det gemensamma uttalandet från inrikes- och migrationsministrarna.

Uttalandet har en skrivning om att man kan stödja vidarebosättning av främst kvinnor och barn till EU-länderna på frivillig basis. 

Bah Kuhnke: ”Oacceptabelt och ovärdigt”

Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke riktar stark kritik mot ministrarnas plan.

– Signalerna från EU:s ledare i dag är att de vill skjuta ifrån sig så mycket ansvar som möjligt och se till att människor som flyr Afghanistan inte kommer till Europa. Det är oacceptabelt och ovärdigt agerande från världens rikaste region, i ett läge där Afghanistan trasas sönder och kvinnor och flickors rättigheter nedmonteras i rekordfart framför våra ögon, sade Bah Kuhnke i ett uttalande.

Hon vill istället se ökad press på EU-länderna att ta emot fler kvotflyktingar direkt från Afghanistan.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret