Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s framsynskommissionär, en slovakisk socialdemokrat, Maroš Šefčovič.

EU hoppas framsynthet ska ge globalt ledarskap

BRYSSEL 9 september 2021

EU-kommissionen ser fyra stora världstrender för framtiden och har tio lösningar som ska sätta unionen i global ledarposition. Fokus ligger på öppenhet, mer motståndskraft och självförsörjning.  

För ett år sedan presenterade EU-kommissionen sin första rapport på temat ”strategisk framsynthet”. Syftet är att på ett tidigt stadium kunna upptäcka framtida utmaningar och därmed i god tid hinna planera inför dem. Enligt kommissionen är detta den första stora förvaltningen som för in strategisk framsynthet på högsta politiska nivå.

I går onsdag kom den andra rapporten där man identifierar fyra ”megatrender” i världen.

– Strategiska mål är ingen kristallkula. Vi kan inte veta vad framtiden bjuder men med en bättre förståelse av megatrender […] kan vi göra mer ambitiösa strategiska val i dag i jakten på globalt ledarskap i morgon, sade EU:s framsynskommisionär Maroš Šefčovič.

Som sådana trender pekar rapporten ut klimatförändringen, ny teknik men även en tillbakagång för demokratin i världen och skiftande maktförhållanden. Kommissionen visar på att EU-ländernas andel av befolkningen och ekonomin i världen fortsatt kommer att minska. 

För att hantera dessa utmaningar föreslår kommissionen, som en röd tråd, öppenhet med regelbaserade internationella samarbeten med fokus på välstånd, rättvis, stabilitet och autonomi. Utifrån detta föreslår kommissionen tio områden som EU bör jobba på för att stärka sitt globala ledarskap.

Bland kommissionens åtgärder föreslås bland annat att EU bör bli mer självförsörjande på livsmedel, läkemedel och förnybar energi. Sjukvård, ekonomi, försvar och institutionerna bör samtidigt göras mer motståndskraftiga mot framtida kriser. 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret