Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ursula von der Leyen EU-kommissionens ordförande begärde på tisdagen att EU-domstolen ska utdöma böter för Polen för varje dag som landet dröjer med att följa EU-domstolens beslut att värna de polska domstolarnas oberoende.

Kommissionen skärper tonen – kräver böter för Polen

STOCKHOLM 7 september 2021

EU-kommissionen kräver att EU-domstolen utdömer dagliga böter så länge Polen inte värnar oberoendet för landets domstolar. – Det är ett allvarligt brott mot EU-rätten, säger juristprofessor i EU-rätt Jörgen Hettne.

På tisdagen begärde EU-kommissionen att EU-domstolen ska utdöma böter till Polen så länge regeringen fortsätter med en numera utdömd disciplineringsnämnd som bland annat har rätt att häva immuniteten för domare i högsta domstolen. I juli beordrade EU-domstolen Polen att omedelbart upphöra med disciplineringsnämnden för att den riskerade domstolarnas oberoende och öppnade för allt för stort politiskt inflytande på enskilda domare.  

– Rättssystemen i EU måste vara oberoende och rättvisa. EU-medborgarnas rättigheter måste garanteras på samma sätt, var de än är bor i Europeiska unionen, sade Ursula von der Leyen EU-kommissionens ordförande i ett uttalande. 

Efter EU-domstolens dom lovade Jaroslaw Kaczynski, ledare för det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), i början av augusti, att avskaffa nämnden i sin nuvarande form. Men enligt EU-kommissionen har nämnden fortsatt sin verksamhet. 

– Det är ett allvarligt brott mot  EU-rätten. Ur ett principiellt perspektiv rör det hur man tolkar rättsstatsprincipen. Polen anser att man har sin egen variant men EU-domstolen lägger fast att den inte duger och att Polen måste anamma den alleuropeiska synen på rättsstat som finns i fördragen och då kan de inte ha den här typen av nämnd, säger juristprofessoren i EU-rätt Jörgen Hettne till Europaportalen. Han tilllägger att om inte bötesfrågan snabbehandlas av EU-domstolen kan det ta upp till 18 månader för beslut.

Centerpartiets Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani tycker att det var på tiden att kommissionen satte ner foten. 

– Det är bra att kommissionen äntligen vågar sätta hårt mot hårt. Att tillsätta domare utefter politisk tillhörighet är givetvis inte förenligt med en rättsstats fundament, säger Abir Al-Sahlani i ett uttalande.

I juli dagen före EU-domstolens dom slog den polska författningsdomstolen fast att landet inte behöver följa EU-domstolens tidigare beslut att tillfälligt stoppa alla ärenden i disciplineringsnämnden. Det tolkas av vissa bedömare som ett tecken på att Polen inte kommer att följa EU-domstolens slutliga dom i frågan.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret