Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Charlie Weimers (SD) vill se en fördjupad ekonomisk och politisk relation mellan EU och Taiwan.

Stort EU-stöd för SD-politiker om Taiwan

STOCKHOLM 2 september 2021

Charlie Weimers (SD) förslag till ny EU-politik i relationen till Taiwan fick stort och brett stöd av Europaparlamentets utrikesutskott på onsdagen. Den kinesiska regimens talesperson i Bryssel rasar mot beslutet.

Sverigedemokraten Charlie Weimers fick ett stort stöd, 60 röster för 4 emot och 6 nedlagda röster, när Europaparlamentets utrikesutskott på onsdagen behandlade hans förslag om hur EU bör fördjupa sina relationer med den betydelsefulla handelspartern Taiwan.

Resolutionen som är en rekommendation formellt riktad till EU:s utrikeschef Josep Borrell, väntas antas av hela Europaparlamentet i oktober. I uttalandet krävs tätare förbindelser mellan EU och Taiwan, ett omfattande och förstärkt partnerskap inklusive investeringsavtal och att landet ska få delta som observatör i olika internationella organ. 

– I Bryssel har det länge funnits en vilja att fördjupa relationen med Taiwan men diplomatisk hänsyn till Kina har tyvärr fått gå före. Min förhoppning är att vi efter att parlamentets rekommendation antagits kan ta konkreta steg framåt med investeringsavtal och fördjupade relationer, säger Charlie Weimers i ett uttalande till Europaportalen.

Regimen i Peking som gör anspråk på Taiwan krävde på onsdagen att utrikesutskottet skulle “omedelbart korrigera sina felaktiga ord och handlingar” i Taiwanfrågan.

 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret