Annons

EU-kommissionär Maroš Šefčovič presenterar nästa års arbetsprogram för EU-parlamentet.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionen om 2022: Fortsatt krishantering och omställning

En europeisk lag om mediefrihet, rätt att reparera trasiga prylar och rymdbaserade kommunikationssystem är några av nästa års EU-förslag.

EU-kommissionen presenterade på tisdagen sitt arbetsprogram för nästa år – en översikt över vilka förslag som väntas komma och när. Många av dem utgör en fortsättning på den nuvarande kommissionens huvudmål om bland annat den gröna och digitala omställningen.

– Vi planerar att anta de kvarvarande viktiga lagstiftningsinitiativ för att förverkliga de sex huvudmålen i president von der Leyens politiska riktlinjer. Detta kommer att göra det möjligt för oss att gå starkare ur krisen, att påskynda den gröna och digitala omställningen och att bygga ett rättvisare och mer motståndskraftigt samhälle, sade kommissionens vice ordföranden Maroš Šefčovič.

Men även andra förslag kommer som svar på den senaste tidens händelser.

– Den senaste tidens händelser i Afghanistan understryker behovet av att EU utvecklar sin gemensamma försvarsförmåga. Och vi har sett hur snabbt våra demokratiska principer kan komma under press och hur vi aldrig får sluta kämpa för dem, fortsatte vice ordföranden.

Sammanlagt rör det sig om 42 olika initiativ under året (se faktaruta).

Šefčovič pekade att halva mandatperioden passeras under nästa år.

– Vi ger tillräckligt med tid för att medlagstiftarna ska kunna slutföra förhandlingarna i god tid före valet till Europaparlamentet 2024.

Närmast ska kommissionen inleda samtal med EU-parlamentet och medlemsländerna för att sätta upp en gemensam lista på prioriteringar för 2022.