Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
El- och gaspriser har den senaste tiden ökat i de flesta EU-länder. Arkivbild.

Ökande energipriser till debatt i EU-parlamentet

BRYSSEL 1 oktober 2021

Ökande energipriser i Europa väcker viss oro för att EU:s tuffare klimatplaner riskerar att vattnas ur under protester i medlemsländerna. Men bland flera svenska EU-parlamentariker är den farhågan dämpad.

På onsdag i nästa veckas plenarsession i Strasbourg ska EU-parlamentarikerna debattera de stigande energipriserna runt om i medlemsländerna och vad unionen kan göra åt utvecklingen.

I vissa medlemsländer har EU:s handel med utsläppsrätter, där företag måste betala pengar för att släppa ut koldioxid, fått kritik för att de ska ha orsakat prisökningarna. Det argumentet köper inte Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde.

– Det finns en ganska problematisk debatt där man skyller de ökade energipriserna på det ökade priset i utsläppshandeln, sade Dalunde under en digital pressträff på fredagen.

Han pekade på uppgifter som gör gällande att det ökade priset på EU:s utsläppsrätter har påverkat de höjda energipriserna med en femtedel. Övriga fyra femtedelar av prishöjningen förklaras av bland annat en ökad efterfrågan på naturgas i Asien.

På grund av den debatten finns en oro för att EU:s pågående arbete med att uppdatera handeln med utsläppsrätter som ska göra det ännu dyrare att släppa ut koldioxid och omfatta fler sektorer än i dag skulle möta på större motstånd och därmed vattnas ur.

– Det är en väldigt olycklig tajming att det är en brinnande energiprisdiskussion nu när vi fått kommissionens förslag för att höja klimatambitionen. Jag är djupt oroad, sade Emma Wiesner, EU-parlamentariker för Centerpartiet.

Andra parlamentsledamöter är dock mindre oroliga för att EU:s nya klimatpolitik skulle urvattnas på grund av de höjda energipriserna.

– Denna debatt till trots så kommer vi lyckas med en relativt sett ambitiös reform men det kommer att bli svårare än det annars hade blivit, sade Jakop Dalunde.

– Jag är inte jätteorolig. Vägen framåt är inte att backa bandet, sade Socialdemokraternas Jytte Guteland som fick medhåll av Kristdemokraternas Sara Skyttedal.

– Jag är inte särskilt orolig för det, sade Skyttedal.

I onsdagens debatt deltar även representanter för kommissionen och medlemsländerna.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret