Annons

Europaparlamentariker Jörgen Warborn (M).

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Warborn: Olika regler för AI en EU-fara

Det nya handels- och teknikrådet mellan EU och USA ska driva handel och digital utvecklingen framåt. Men olika regler för artificiell intelligens kan hämma utvecklingen i Europa befarar kritiker.

– Jag är orolig att det kan kväva innovationen, säger Europaparlamentariker Jörgen Warborn (M).

Annons

I tisdags diskuterade EU-kommissionens två vice ordförande Valdis Dombrovskis och Margrethe Vestager med EU-parlamentets utskott för internationell handel om hur det framtida samarbetet mellan EU och USA ska se ut. Särskilt fokus låg på det nya handels- och teknikrådet. 

– Efter det framgångsrika första mötet som ägde rum den 29:e september är det tydligt att handels- och teknikrådet har potentialen att bli en huvudkanal för dialogen mellan USA och EU, sade Margrethe Vestager.   

Enligt kommissionen kommer handels- och teknikrådet, som består av tio arbetsgrupper, i huvudsak prioritera tre områden. Utveckling av artificiell intelligens, säkra råvarukedjor och främja onlineplattformar.         

Den svenska Europaparlamentarikern Jörgen Warborn (M) ser positivt på rådets potential. Speciellt med tanke på hur långt efter Europa ligger både USA och Kina i digital utveckling. Men han ifrågasatte kommissionens uttalande om att EU och USA samma uppfattning när det kommer till förmåner och risker inom AI.      

– Det finns dock en skillnad eftersom kommissionen nu har presenterat en AI-akt. Vi har beslutat oss för att reglera medan USA har beslutat att inte reglera, sade Jörgen Warborn och frågade kommissionen om de tror att detta kan hämma innovationen inom Europa. 

Margrethe Vestager svarade att hon inte tror att olika regelverk kommer att påverka varken EU:s eller USA:s möjligheter till tekniska framsteg. Och att AI-akten kommer att innehålla tydliga regler för när AI inte utgör en risk. 

– Det viktiga är att vi har samma principer. Och att vi utvecklar verktyg som kan göra verklig skillnad, sade Margrethe Vestager.       

Men Jörgen Warborn är orolig att den nya AI-akten inför en för hård reglering i Europa vilket han menar kommer få företag att istället etablera sig i USA och därmed kväva innovationen i Europa. Därför, säger Warborn, är det gemensamma rådet en bra plats för USA och EU att lära av av varandra och få en gemensam syn på AI.     

– Idag i världen finns det tre olika syner på AI. I Europa tänker vi på den personliga integriteten, i USA ser de datan som en råvara att göra affärer på och i Kina ser de det som en angelägenhet för staten. Jag tror att vi måste hitta rätt balans mellan integritet och affärsmöjligheter. Annars förlorar vi i Europa, sade Jörgen Warborn.