Den spanske socialdemokratiske EU-parlamentarikern Juan Fernando López Aguilar. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-politiker föreslår obligatorisk omfördelning av flyktingar

Europaparlaments föredragande Juan Fernando López Aguilar lanserar en nygammal idé om bindande obligatorisk omfördelning av flyktingar mellan EU-länderna vid stora migrantflöden.

Den spanske socialdemokraten Juan Fernando López Aguilar ansvarar i EU-parlamentet för en av fem lagstiftningsakter om en ny migrations- och asylpolitik i EU.

Specifikt har han i uppdrag att samla en majoritet för ett förslag om hur EU-länderna ska agera i fall av stora inflöden av migranter och krissituationer. I dag tisdag presenterade han sitt utkast till parlamentets hållning där han vill se att alla medlemsländer ska ta emot flyktingar i nödlägen.

– [Jag vill se] solidaritet. Föredragsvis bindande solidaritet genom bindande omfördelning, sade López Aguilar som tillade att han räknade med att det finns en majoritet i EU-parlamentet för en sådan hållning inför kommande slutförhandlingar medlemsländerna.

Den svenske EU-parlamentarikern Tomas Tobé ansvarar för en närliggande lagstiftningsakt och i den vill han inte se någon obligatorisk omfördelning av flyktingar.