Utrikesminister Ann Linde efter ministerrådsmötet i Bryssel måndagen den 15:e november 2021 om sanktioner mot Belarus.

Bild: Edith Lindvall

Hoppa till artikelns andra spalt.

Linde hoppas att Belarus backar

Utrikesministrarna har godkänt nya sanktioner mot Belarus som med hjälp av migranter anklagas för att leda en hybridattack mot EU. 

– Vi har fattat väldigt skarpa beslut, sade utrikesminister Ann Linde efter mötet. 

Tusentals migranter har sedan en tid befunnit sig vid EU:s yttre gräns, mellan Belarus och Polen, i vad som EU kallar en “hybridattack” orkestrerad av den belarusiska diktatorn Lukasjenko.   

Efter måndagens ministerrådsmöte i Bryssel pekar utrikesminister Ann Linde (S) på att fler sanktioner har fått grönt ljus. 

– Ja, två olika beslut, det ena är att utöka grunderna för sanktionerna så att man nu kan sanktionera personer och företag som hjälper till med den här hybridattacken mot EU och det andra är att vi skyndsamt ska färdigställa listorna i det femte sanktionspaketet, sade Ann Linde till Europaportalen.

Inom en vecka hoppas utrikesministern att de nya sanktionerna ligger på plats. Men hon tillade att det kan ta tid att färdigställa listan på personer och företag som de nya sanktionerna ska riktas mot.

– Det är ju inte bara att rabbla upp en massa namn utan man måste ju vara rättssäker. Det tar lite tid. Men det vi har fattat idag är ändå väldigt skarpa beslut, sade Ann Linde.

Begreppet “hybridattack” används för att beskriva angrepp som ligger i en gråzon mellan krig och fred för att destabilisera ett land, eller i det här fallet, hela EU. Enligt kommissionen är attacken ett politiskt spel för att tvinga EU att förhandla med Belarus. 

Nu väntas motsvar från Belarus som i förra veckan hotade med “vedergällning” om nya sanktioner skulle godkännas av EU.    

“När det gäller detta femte sanktionspaket har premiärministern instruerats att tänka på repressalier", sade Lukasjenko enligt Politico i torsdags och tillade att om Belarus ser de nya sanktionerna som "oacceptabla ... kommer vi att slå tillbaka." 

Ann Linde hoppas att sanktionerna kommer att påverka Lukasjenkos regim och leda ett steg närmare en lösning på konflikten. 

– Det vi hoppas på är att man förändrar beteendet, sade Ann Linde.