Utrikesminister Ann Linde om den politiska bojkotten av vinter-OS i Kina.

Bild: Edith Lindvall

Hoppa till artikelns andra spalt.

Linde om vinter-OS: Ingen effektiv bojkott utan EU-enighet

Utrikesminister Ann Linde konstaterar inför EU:s utrikesministermöte att det saknas en EU-enighet för en politisk bojkott av vinter-OS i Kina.

Sverige har ännu inte tagit ställning i frågan om en politisk bojkott av de kommande olympiska vinterspelen i Kina. Förra veckan meddelade Frankrikes president Emannuel Macron att landet inte kommer att, likt USA med flera, bojkotta spelen. Utrikesminister Ann Linde säger att det skulle behövas en EU-enighet i frågan för att göra ett sådant agerande så effektivt som möjligt. 

– En sak är tydlig och det är att det inte kommer finnas en enighet i EU. Ska man ha det så effektivt som möjligt bör man ha en EU-enighet i allt det man gör gentemot Kina, det är ju den linjen som Sverige har förfäktat många gånger, säger Ann Linde på väg in på rådsmöte i Bryssel under måndagen. 

Samtidigt betonar utrikesministern att Sverige ännu inte satt ner foten i frågan.

– Det är ju flera länder som har sagt “vi passar på den frågan”. I Sverige har vi inte tagit ställning, säger Ann Linde och tillägger att regeringen kommer fortsätta diskutera frågan.