Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
M-SD-KD föreslår bland annat att utbyggnad av laddinfrastruktur bör få stöd ur EU:s coronaåterhämtningsfond. Arkivbild.

Regering och opposition oense om hur Sverige kan få "sina" EU-pengar

BRYSSEL 7 december 2021

Regeringen dömer ut oppositionens förslag på hur Sveriges ansökan om 34 EU-miljarder bör ändras. Absolut inga problem att hitta alternativa lösningar, menar Moderaternas Jessika Roswall.

Europaportalen har tidigare rapporterat att regeringen nu för en tredje gång måste uppdatera Sveriges ansökan om pengar från EU:s coronaåterhämtningsfond. I och med att Moderaternas- Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas statsbudget för 2022 röstades igenom ströks tre av de poster som regeringen tidigare haft i Sveriges ansökan. 

– De blåbruna gjorde en klimat- och miljöslakt av regeringens budget och riskerar därmed 34 miljarder som Sverige skulle ha fått från EU:s återhämtningsfond. Vi lever inte upp till EU:s krav på klimat. Det är inkompetent, oansvarigt och fläckar ner Sveriges anseende i EU, sade Amanda Palmstierna (MP) ledamot i EU-nämnden i en kommentar till Europaportalen.

Elin Eliasson (S), statssekreterare för finansminister Mikael Damberg (S), beskriver det inträffade som dåligt.

– Det faktum att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna drev igenom en del förändringar i regeringens budget var dåligt för den här återhämtningsplanen, säger Elin Eliasson till Europaportalen.

M: ”Inget konstigt”

Jessika Roswall, moderat ledamot i riksdagens EU-nämnd, menar att det inte är något konstigt med att ett land måste uppdatera sin ansökan när de politiska förutsättningarna ändras.

– Det är ingen överraskning att vår budget gick igenom och då måste regeringen justera Sveriges plan. Jag förutsätter att Mikael Damberg nu kommer att göra det och lämna in en ny ansökan, säger Jessika Roswall.

Måste leva upp till EU-krav

De tre oppositionspartierna har föreslagit andra budgetposter som ersättning för de som tagits bort. Det handlar om utbyggnad av laddinfrastruktur, höjd ersättning till arbetsgivare som anställer personer med nystartsjobb och satsningar på sjukvård och äldreomsorg. Fonden ställer en rad krav på vilka områden som man kan få pengar för och enligt Eliasson håller inte deras förslag.

– De exempel som oppositionen gav på åtgärder som istället skulle läggas in i den här planen – två av tre av de åtgärderna gör att vi inte skulle leva upp till förordningens krav på klimat och digitalisering, säger Elin Eliasson.

Det argumentet köper dock inte Moderaten Jessika Roswall som menar att det i hela den svenska statsbudgeten för 2022 visst går att hitta poster som lever upp till EU-kraven.

– Vår budget är den genom tiderna största miljö- och klimatbudgeten därför går det att hitta saker i M-KD-SD-budgeten för att justera vår ansökan. Jag är inte orolig alls, säger Jessika Roswall som anser att regeringen gjort en alltför stor sak av frågan.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret