Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Den 24 november röstades Moderaternas, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas statsbudget för 2022 genom i riksdagen. Arkivbild.

Ytterligare hinder för EU-pengar till Sverige

BRYSSEL 6 december 2021

Sverige väntas för tredje gången få ändra i sin ansökan om miljardstöd ur EU:s återhämtningsfond. Detta efter att oppositionens vinnande statsbudget strukit klimatsatsningar som ingick i ansökan. Sverige är nu en av fem EU-länder som ännu inte fått godkänt av kommissionen.

Sverige har ansökt om närmare 34 miljarder kronor ur EU:s stora coronaåterhämtningsfond. För att få pengarna måste varje medlemsland skicka in en detaljerad plan över vad man vill satsa på till EU-kommissionen för godkännande. Minst 37 procent av det ansökta EU-stödet måste gå till klimatåtgärder och minst 20 procent till digitalisering.

Sverige hör tillsammans med Ungern, Polen och Bulgarien till de enda länder som ännu inte fått sin ansökan godkänd. Nederländerna – där regeringsförhandlingarna fortfarande pågår – har ännu inte skickat in sin ansökan.

Sedan Sverige i slutet av maj skickade in sin ansökan har regeringen gjort två ändringar i den som gjort att godkännandet skjutits på tiden. Efter att Moderaternas, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas statsbudget gick igenom tidigare i höstas måste nu regeringen göra en tredje ändring i ansökan.

Detta beror på att oppositionens budget lyfte ut delar som regeringen ansökt om pengar från EU:s återhämtningsfond för. Det handlar om energieffektivisering i flerbostadshus, ett investeringsstöd för hyresrätter och köp av skyddsvärd skog. Sverige når därmed inte upp till EU:s krav för återhämtningsstödet.

Frågan har tagits upp i riksdagens EU-nämnd där kritiska röster har höjts.

– Om vi inte får EU-pengarna missar vi över 30 miljarder kronor och tappar tempot i klimatomställningen. Det här visar på det vanskliga i att rösta igenom en hafsigt gjord budgetreservation. Jag tror ingen hade förutsett att EU-pengar nu kan brinna inne, sade EU-nämndsledamoten Jens Holm (V) i ett uttalande till Europaportalen.

På finansdepartement håller man som bäst på att se över möjligheterna om hur man kan ersätta de utlyfta delarna för att nå upp till EU-kraven. Enligt vad Europaportalen erfar väntas det inträffade ha begränsad praktisk betydelse eftersom ansökan om själva utbetalningen av EU-stöden görs först runt i slutet av nästa år.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret