Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
– I Sverige bestämmer vi själva över vår utrikes och säkerhetspolitik, sade statsminister Magdalena Andersson på onsdagens partiledardebatt.

Statsministern pressas om Nato-samarbete

Bryssel 12 januari 2022

– Det är inte läge att ändra Sveriges säkerhetspolitiska linje, sade statsminister Magdalena Andersson till riksdagsoppositionen som kräver en svensk så kallad Nato-option. Samtidigt bjöd hon in partiledarna till en säkerhetspolitiskt möte senare på onsdagen.

När statsminister Magdalena Andersson inledde onsdagens partiledardebatt i riksdagen var det allt mer spända säkerhetsläget kring Ukraina och Ryssland en av de första frågorna som hon lyfte fram. 

–Rysslands militära agerande och militära utspel är oroväckande och skärper det försämrade säkerhetspolitiska läget i vårt närområde. Flera av de krav som förs fram av den ryska ledningen utmanar kärnan i den europeiska säkerhetsordningen, sade statsministern och fortsatte:

– Så låt mig vara glasklar: den europeiska säkerhetsordningen är inte förhandlingsbar. I Sverige bestämmer vi själva över vår utrikes- och säkerhetspolitik. Och vi bestämmer vilka vi väljer att samarbeta med. Den rätten har Sverige och den rätten har alla stater.

Andersson underströk att regeringen för en nära dialog med sina samarbetspartners, som Finland och Nato, men också med den amerikanska administrationen, EU och med andra partner. 

–Det är centralt att vi är delaktiga i de här diskussionerna om den europeiska säkerhetsordningens framtid. Och det är också så att EU, Nato och G7 formulerat samstämmiga budskap som reaktion på de ryska utspelen, sade statsministern som bjudit in övriga partiledare till ett möte senare under onsdagen för att informera om det säkerhetspolitiska läget och hur Sverige agerar. 

Andersson pressades av Annie Lööf (C) om regeringens vilja att förhandla med övriga riksdagspartier om ett fördjupat samarbete med Nato genom en så kallad Nato-option. 

-Centerpartiet vill att Sverige likt Finland ska vara tydliga med våra möjligheter att alliera oss militärt, genom den Nato-option som det finns politisk majoritet för i riksdagen. Det skulle vara en stark signal om att ingen annan än staten Sverige beslutar över vår försvars- och säkerhetspolitik, sade Annie Lööf och frågade statsministern:

- Om statsministern menar allvar med en bred samsyn och att lyssna in, så bör ju regeringens politiska linje anpassas utifrån vad en majoritet i riksdagen tycker. Är Magdalena Andersson på allvar beredd att pröva frågan om en Nato-option i de förläggningar som nu ska äga rum mellan riksdagens partier? undrade centerpartistledaren. 

Andersson bekräftade att det finns ett tillkännagivande från riksdagen vad gäller Nato-optionen och att den frågan nu bereds i regeringskansliet. 

-Däremot är min uppfattning väldigt tydligt: just nu behövs stabilitet. Det är inte läge att ändra Sveriges säkerhetspolitiska linje just nu. Det skulle inte gagna stabiliteten i den här allvarliga situationen. Det är min uppfattning och den är väldigt tydlig, sade Andersson. 

Även liberalernas Johan Pehrson slog ett slag för starkare svenska band till Nato. 

–Sverige testas och angrips dagligen av auktoritära stater. Den intensifierade ryska aggressionen mot Ukraina,och de ryska ultimativa kraven måste förkastas. Vår säkerhet byggs alltid i samarbete med andra likasinnade länder där EU och Nato är stommen i en rimlig säkerhetsordning. Den som är ensam är inte stark, bara ensam och allianslös, sade Johan Pehrson. 

Moderatledaren Ulf Kristersson lyfte den säkerhetspolitiska frågan som första punkt i sitt anförande. 

– Mycket tyder nu på att Ryssland förbereder en invasion av Ukraina. De vill tillbaka till kalla krigets uppdelning av världen och ta självständiga staters frihet att själva välja sin egen väg ifrån dem. Det är enkelt uttryckt fullständigt uteslutet, sade Kristersson och listade två saker som måste göras:

-Västvärlden måste stå upp och stå emot, och Sverige borde göra som den finska statsledningen och tala fullständig klartext. För Finlands sak är också vår, sade moderatledaren. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret