Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Utrikesminister Ann Linde (S), statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) under torsdagens pressträff.

Andersson om Rysslands krig: Nytt mörkt kapitel i Europas historia

BRYSSEL 24 februari 2022

Statsminister Magdalena Andersson fördömer i starkaste ordalag Rysslands invasion av Ukraina och lovar nya sanktioner mot Kreml som går längre och är hårdare än någonsin tidigare. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz säger att Ryssland ska få betala "ett bittert pris".

– I dag inleddes ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia. Den ryska invasionen av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig, sade Magdalena Andersson (S) under en pressträff på torsdagsförmiddagen med anledning av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

I kväll åker Andersson till Bryssel för att träffa ledarna från de övriga EU-länder. De ska bland annat diskutera ytterligare sanktioner mot Ryssland

– [Det är ett] sanktionspaket som går längre och slår hårdare än något som vi sett tidigare, sade statsministern.

Enligt Andersson kommer de att slå mot strategiska sektorer i den ryska ekonomin genom att stänga landet ute från vissa teknologier och marknader, frysa ryska tillgångar i EU och slå mot det det finansiella systemet. Regeringens linje i EU-förhandlingarna är att sanktionerna blir ”väldigt hårda och kännbara”.

Försvarsminister Hultqvist: Ryssland söker dominans

– Det vi ser nu är ett offensivt ryskt anfallskrig mot Ukraina. Vad Ryssland vill är att förstöra den ukrainska staten, förstöra den ukrainska demokratin, kollapsa de statliga systemen, skapa rysk dominans och överhöghet,  sade försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Rysslands agerande är enligt försvarsministern i längden även ett hot mot Sveriges intressen och suveränitet med långsiktiga konsekvenser.

– Vi kommer nu leva med en angränsande konflikt mellan demokratiska, fria och öppna samhällen och ryskt auktoritärt beteende och ledarskap. Dagens situation kommer inte att vara snabbt övergående, sade Hultqvist.

Försvarsmakten är redo att agera enskilt eller tillsammans med andra om svenska intressen hotas, enligt Peter Hultqvist.

Regeringen undersöker samtidigt möjligheterna att skicka ytterligare svenskt stöd till Ukraina. Försvarsministern ville dock inte gå in på huruvida det kan handla om att även skicka vapen. 

Tyskland: Ryssland ska få betala ett bittert pris

– Denna den 24 februari är en fruktansvärd dag för Ukraina och en dyster dag för Europa. Detta är Putins krig, sade den tyske förbundskanslern Olaf Scholz i ett uttalande på förmiddagen.

I eftermiddag leder Scholz en videokonferens med G7-ländernas ledare för en ”enhetlig och tydlig reaktion”. Inom Nato och EU kommer man under dagen att diskutera ytterligare sanktioner mot Ryssland.

– Målet med sanktionerna är att göra det tydligt för den ryska ledningen: för denna aggression betalar ni ett bittert pris, sade Scholz.

Den tyske förbundskanslern försäkrade även Natoländerna Polen, Rumänien och Baltikum att Tyskland står vid deras sida.

– Tyskland står fast vid Natos skyldighet att ge stöd, sade Olaf Scholz.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret