Rysslandskrav kan få EU att samordna sig
4 februari 2022 | BRYSSELEU försöker visa upp enad front när Sverige och andra medlemsländer ska svara Ryssland på deras kravbrev om säkerhetsgarantier.
– Vi arbetar med att samordna svaren, säger EU-kommissionsordförande Ursula von der Leyen.
EU håller på att ta fram ett gemensamt svar till de kravbrev på säkerhetsgarantier som Ryssland skickade till Sverige och flera andra medlemsländer i början av veckan. Det meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på torsdagen.
– Vi arbetar med att samordna svaren. Vi står enade i Europeiska unionen och därför är det tydligt att svaret kommer att spegla den enigheten och därför sker just nu samordning, sade Ursula von der Leyen vid en gemensam presskonferens med Finlands statsminister Sanna Marin (S) i Helsingfors.
von der Leyen betonade att det gemensamma europeiska agerandet har en laglig grund i EU:s Lissabonfördrag (se faktaruta).
– Jag vill vara väldigt tydlig: Vi 27 medlemsländer har i fördraget artikel 42.7, som är tydlig angående solidaritet bland oss i alla lägen och i alla avseenden, sade von der Leyen.
Det var i början av veckan som Ryssland utrikesministerium skickade ett brev till Sverige - som Sveriges radio var först ut att publicera – och andra medlemsländerna i säkerhetsorganisationen OSSE. I brevet kräver den ryske utrikesministern Sergej Lavrov ett tydligt svar kring hur Sverige ser “på sin skyldighet att inte utöka sin egen säkerhet på andra länders bekostnad", med referens till det så kallade Istanbulfördraget som slöts inom OSSE 1999 – ett avtal som Ryssland på flera väsentliga punkter bryter emot (se faktaruta).
Exakt i vilken form Sveriges och de övriga berörda EU-ländernas svar kommer att komma står inte klart. Om Sverige kommer att svara Ryssland direkt eller genom ett gemensamt EU-brev är inget som utrikesdepartementet vill bekräfta under fredagen.
“Vi håller nu på att analysera [det ryska] brevet och vi kommer att samordna oss nära med partners inom EU om hur vi kommer att besvara det” skriver UD:s presstjänst till Europaportalen och fortsätter:
“Sveriges position när det gäller grundfrågorna är välkänd. Alla länder i OSSE har åtagit sig att följa den europeiska säkerhetsordningen, inklusive alla staters rätt att välja säkerhetspolitisk väg”.
Att Sverige nu ser ut att samordna sitt svar till Ryssland med övriga EU möts av positiva reaktioner bland svenskar från vänster till höger i EU-parlamentets utrikesutskott.
– Jag tycker det är bra med ett gemensamt svar. EU agerar gemensamt mot orimliga krav från Ryssland. Det är bra att Sverige samordnar sig med EU, gemensamt är vi tydliga och starka, säger socialdemokraten Jytte Guteland.
– Det är bra att EU visar enighet och gemensamt står upp mot Rysslands hot, säger moderaten Arba Kokalari.
Jakop Dalunde (MP) håller med:
– I en tid då Ryssland gör allt för att destabilisera och splittra Europa är det bra att vi visar enighet och inte låter Putins regim diktera villkoren för hur EU:s medlemsstater samordnar sin utrikespolitik. Dessutom blir EU en starkare aktör i världspolitiken när vi talar med enad röst, säger han.
Även kristdemokraten David Lega tycker att det är rimligt att EU skickar ett gemensamt svar för att visa på sin enighet, eftersom Rysslands kravbrev till ett antal EU-länder var väldigt lika.
– Individuellt är det svårare för oss att påverka Ryssland, än vad det är tillsammans. EU måste stå enat och inte ge efter för ryska påtryckningar, samtidigt som vi erbjuder fortsatt stöd och hjälp till Ukraina, säger han.
– Om man kan få ett samordnat ställningstagande som inte strider mot svenska intressen är det förstås av godo, kommenterade Charlie Weimers (SD) den eventuella gemensamma EU-ansatsen.