Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tysklands socialdemokratiske förbundskansler Olaf Scholz. Arkivbild.

Scholz ska träffa Putin – avvisar kritik om tvehågsenhet

BRYSSEL 3 februari 2022

Enligt den tyske förbundskanslern Scholz har landet en "dubbel strategi" mot Ryssland och han avvisar kritiken om tvehågsenhet gentemot Putin. – Våra allierade vet precis var de har oss, sade Scholz som kallade situationen längs den ukrainska gränsen för ”mycket allvarlig”.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ska träffa den ryske ledaren Vladimir Putin i Moskva för att diskutera situationen. Det meddelade han i en tv-intervju på onsdagskvällen. 

– Jag ska nu åka till USA och jag kommer också inom kort fortsätta de nödvändiga samtalen i Moskva, sade socialdemokraten Scholz utan att nämna något exakt datum för Putinträffen.

Den tyske ledaren har kritiserats för att vara vankelmodig om Tysklands hållning i Rysslands-och Ukrainakrisen, något som han avvisade genom att peka på att Tyskland är det land som gett mest stöd till Ukraina de senaste åren och att man bidrar ”mycket stort” inom försvarsalliansen Nato. Han avvisade även kritiken att tvehågsenheten beror på en splittring i frågan hos de tyska socialdemokraterna.

– Våra allierade vet precis var de har oss, sade Scholz som kallade situationen längs den ukrainska gränsen för ”mycket allvarlig”.

Enligt förbundskanslern driver Tyskland en ”dubbel strategi” med samtal för att på diplomatisk väg lugna situationen och samtidigt hota om tuffa motåtgärder om Ryssland åter anfaller Ukraina. 

– Vi har klargjort och förtydligat att en kränkning av Ukrainas territoriella integritet inte kommer att accepteras och att det kommer att bli ett högt pris för dem som gör det, för Ryssland, sade Olaf Scholz.

”Det finns bara en förbundskansler och det är jag”

Gerhard Schröder, tidigare tysk socialdemokratisk förbundskansler som sedermera sällat sig till Vladimir Putins sida, kallade i förra veckan den ukrainska begäran om vapenleveranser från Tyskland för ”vapenskrammel”. 

– Om jag förstått den tyska grundlagen korrekt finns bara en förbundskansler och det är jag, sade Olaf Scholz som tillade att han inte bett sin företrädare om några råd.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret