Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Tomas Tobé (M), Helene Fritzon (S), Sara Skyttedal (KD) Karin Karlsbro (L). Nedre raden Charlie Weimers (SD), Abir Al-Sahlani (C) och Malin Björk (V) och Alice Bah Kuhnke (MP).

Svenska EU-politiker kräver hårda sanktioner mot Ryssland

BRYSSEL 24 februari 2022

De svenska Europaparlamentarikerna fördömer Rysslands invasion av Ukraina och kräver att EU:s stats- och regeringschefer senare i dag sätter in de hårdast tänkbara sanktionerna mot Ryssland. – Isolera Ryssland så långt som möjligt, säger Sara Skyttedal​ (KD). – Inför de mest kännbara sanktionerna i unionens historia, kräver Helene Fritzon (S).

De svenska EU-politikerna i Bryssel, från samtliga åtta partier, fördömer Rysslands invasion och kräver mycket  kännbara sanktioner mot Ryssland när EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas på torsdagskvällen.

Tomas Tobé (M): Sverige och EU måste agera nu

– Europa är i krig. Ett demokratiskt land har invaderats av en diktator. Ingen idé att hålla tillbaka de hårdaste sanktionerna. Ukraina behöver nu politiskt och ekonomiskt stöd vilket inbegriper försvarsmateriel. Det är nu, inte senare, som Sveriges och EU:s agerande behövs, säger Tobias Tobé. 

Helene Fritzon (S): Inför de mest kännbara sanktionerna i unionens historia

– Jag tänker först och främst på alla barn och oskyldiga kvinnor och män i Ukraina. Det mänskliga lidandet som väntar blir en tragedi. Man får gå tillbaka till 1939 och invasionen av Polen för att hitta en motsvarande historisk händelse Europa – den 24 februari 2022 skrivs nu in i denna historia.

Vad bör EU göra i det här läget? Vad bör EU:s stats- och regeringschefer besluta om ikväll? 

– Ukraina ska känna Europas samlade solidaritet och stöd. Ryssland ska bemötas av ett samlat och skyndsamt agerande. EU måste gå in med de största, mest kännbara sanktionerna i unionens historia. Ryssland är ensamt ansvariga för detta mänskliga lidande. I solidaritet med Ukraina ska Putin få möta ett enigt Europa.

Sara Skyttedal (KD):  Isolera Ryssland 

– Svårt att hitta ett tillräckligt skarpt ordval. Man blir förbannad helt enkelt.

Vad bör EU göra i det här läget? Vad bör EU:s stats- och regeringschefer besluta om ikväll?

– Om det inte finns en samlad vilja, eller kapacitet, att använda vapenmakt mot Putin bör EU gå i bräschen för att ekonomiskt isolera Ryssland så långt som möjligt.

Karin Karlsbro (L): Ge Ukraina det stöd de behöver

– Strax före gryningen bröt helvetet loss. Med detta visar Putin sitt totala förakt för människors liv och länders frihet. “Till alla som överväger att blanda sig i - Om ni gör det kommer ni mötas av konsekvenser större än någon av er mött genom historien” väser Putin.

– Men det är just idag vi ska lägga oss i, både i ord och handling. Ingen reaktion från den demokratiska världen är för hård. 

Vad bör EU göra i det här läget? Vad bör EUs stats- och regeringschefer besluta om ikväll? 

– Demokratier måste hålla ihop politiskt, ekonomiskt och militärt. Inga sanktioner mot Ryssland är för hårda. Europas länder måste tillsammans med andra demokratier agera och ge Ukraina det stöd de behöver, oavsett vilket stöd det är.

Charlie Weimers (SD): Skicka militär materiel till Ukraina

– Putin har tagit steget ut i krig och barbari. Ukraina utsätts för ett orättfärdigt krig som de varken sökt eller önskat. De unga ukrainska män och kvinnor som nu går ut i fält slåss för att försvara sitt land, bevara sin frihet och skydda sin nation. Må lyckan stå dem bi.

Vad bör EU göra i det här läget? Vad bör EU:s stats- och regeringschefer besluta om ikväll? 

– Hela den fria världen bör införa kraftfulla sanktioner och EU bör besluta att den europeiska fredsfaciliteten kommer användas fullt ut för att skicka militär materiel till Ukraina.

Abir Al-Sahlani (C): Sanktioner, sanktioner och mer sanktioner

– Detta är en attack mot den fria världen. Putin och Ryssland har nu valt en väg utan återvändo, där Putin också hotar oss med kärnvapen om någon lägger sig i. Jag och Centerpartiet fördömer kraftfullt Putins och Rysslands storskaliga militära invasion av Ukraina. Jag tänker på alla oskyldiga i Ukraina som just i detta nu betalar priset för den här galna mannens egotripp, säger Abir Al-Sahlani.

Vad bör EU göra i det här läget? Vad bör EU:s stats- och regeringschefer besluta om ikväll?

– Sanktioner, sanktioner och mer sanktioner. Vi måste se över hur EU:s medlemsländer kan förse Ukraina med de militära och humanitära resurser som nu behövs. Ett omedelbart resultat av krig är det humanitära lidandet och människor som flyr, som vi helt enkelt måste vara redo för att hjälpa, säger Abir Al-Sahlani.

Malin Björk (V): Intensifierad diplomati och multilateralt arbete

– Angreppet på Ukraina är ett brott mot folkrätten. Mina tankar går till alla de kvinnor, män och barn som just nu fruktar för sin säkerhet och som drabbas av kriget.

Vad bör EU göra i det här läget? Vad bör EU:s stats- och regeringschefer besluta om ikväll? 

– Sverige och omvärlden måste stödja Ukraina och införa hårda sanktioner mot Ryssland, och förbereda humanitära insatser. För att hejda den här humanitära och geopolitiska katastrofen vill jag se intensifierad diplomati och multilateralt arbete framför allt inom FN och OSCE, säger Malin Björk.

Alice Bah Kuhnke (MP): Ge fristad åt de som söker skydd

Jag känner först och främst enorm sorg och solidaritet med Ukrainas folk, men även ilska och frustration inför Putins gränslösa ondska. Den fullskaliga invasionen av Ukraina som Ryssland inledde inatt, som följd på åtta redan tunga år av krig, är vedervärdig och fullständigt oacceptabel. Putin bär ensamt och ytterst ansvaret för det som nu sker. Agerandet strider tveklöst mot folkrätten och hotar hela den europeiska säkerhetsordningen. Det är för jävligt!

Vad bör EU göra i det här läget? Vad bör EU:s  stats- och regeringschefer besluta om ikväll? 

Jag förväntar mig att EU:s ledare står enade och sätter in skarpast möjliga sanktioner mot Putins styre. Vi måste visa solidaritet med det ukrainska folket i mer än vackra ord. Tillsammans med andra EU-länder måste Sverige vara redo att ge fristad åt de som söker skydd. Asylrätten måste upprätthållas och vi måste vara beredda att omfördela ukrainska flyktingar från andra EU-länder om ett sådant behov uppstår, säger Alice Bah Kuhnke. 

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret