EU förbereder nya sätt att komma åt desinformation
BRYSSEL 8 mars 2022EU-kommissionen ska inom kort presentera nya förslag för att motverka desinformation och utländsk inblandning både i medlemsländerna och i länder utanför unionen.
Sommaren 2020 beslutade EU-parlamentet att inrätta en tillfällig kommitté med uppdrag att ta fram rekommendationer till kommissionen och medlemsländerna om hur man kommer till rätta med utländsk inblandning och propaganda.
Rapporten är nu klar och i veckan ska EU-parlamentet ta ställning till den. Det ryska anfallskriget mot Ukraina gör att frågan får ytterligare aktualitet.
– Kremls propagandamaskin arbetar i överväxel för att rättfärdiga Putins oprovocerade aggression, att skrota internationell rätt och att skicka tusentals ryssar till ett irrationellt och dödligt krig, sade Sandra Kalniete, en liberalkonservativ lettisk EU-parlamentariker som varit huvudansvarig för resolutionen under en debatt i Strasbourg på onsdagsförmiddagen.
Enligt henne har Putins propagandamaskin arbetat i årtionden för att ”förgifta och dela våra samhällen”.
Resolutionen tar ett brett grepp på frågan och inkluderar desinformation, manipulering av sociala medier och nätannonser, cyberattacker, hot mot och trakasserier av journalister, stöd till politiska partier och så kallad värvning av personer i samhällseliten.
Kina och Ryssland står i blickfånget men även länder som Turkiet och Azerbajdzjan nämns. Den utfärdar en rad rekommendationer till EU-kommissionen och medlemsländerna för att hantera problemet.
EU-kommissionen lovar lägga förslag
Enligt EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell arbetar kommissionen just nu fram ett nytt förslag som ska stärka EU:s kapacitet att agera mot utländsk inblandning.
– För att i framtiden kunna svara snabbt och målmedvetet kommer jag föreslå en ny mekanism som ska göra det möjligt för oss att sanktionera illasinnade desinformationsaktörer, sade Borrell.
Förslaget väntas göra det möjligt att införa sanktioner mot aktörer som sprider desinformation.
Enligt Borrell ska det bland annat även bygga upp motståndskraften genom större stöd till oberoende medier och civilsamhälle i länder utanför EU.
EU:s värderingskommissionär Věra Jourová, en tjeckisk liberal, lyfte fram sina erfarenheter av att leva under ett auktoritärt styre under kommunisttiden i dåvarande Tjeckoslovakien.
– De som liksom jag minns sovjettiden vet att sanningen var den största fienden för denna förtryckande regim. President Putin vill att hans nation är blind och döv, sade Jourová.
Medan utrikesrepresentant Borrell ansvarar för arbetet mot desinformation och utländsk inblandning utanför EU-länderna har kommissionär Jourová lagt fram en antal förslag för att stärka motståndskraften mot detta i medlemsländerna. Bland annat bättre skydd för journalister och stärkande av demokratin. Även hon lovar nya förslag för att bekämpa desinformation.
– Vi lägger nu i ytterligare en växel, sade Jourová.