Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Magdalena Andersson på väg ut från toppmötet i Bryssel 25 mars 2022.

Gemensamma gasköp ska sänka energipriser i EU

BRYSSEL 28 mars 2022

EU-länderna ska gemensamt kunna köpa upp gas för att pressa energipriserna. Det enades EU-ledarna om på toppmötets sista dag i fredags. Men inget beslut togs om pristak på gas.

För att få bukt med de höga energipriserna i EU ska medlemsländerna på frivillig basis göra gemensamma gasinköp. Det slogs fast efter utdragna förhandlingar på EU-toppmötets andra dag i Bryssel i fredags. Tanken är att EU-länderna ska stärka sin förhandlingsposition och därmed få bättre priser från leverantörerna. 

– Istället för att bjuda över varandra och driva upp priserna så ska vi samla våra krafter, sade EU-kommissionens ordföranden, Ursula von der Leyen, efter toppmötet, rapporterar TT. 

Inget beslut om pristak på energi

Däremot kunde EU-länderna inte enas i frågan om pristak på energi – en av toppmötets stora knäckfrågor och anledningen till att fredagens diskussioner drog ut på tiden. 

Flera länder, med Spanien och Portugal i täten, vill införa pristak på gas, som i många länder också är viktig för elproduktionen. Sverige, i sällskap med länder som Nederländerna, Tyskland och Danmark, gick emot förslaget. 

– Der är också viktigt att vi har en fungerande marknad där privata investerare fortsätter att investera, sade statsminister Magdalena Andersson efter toppmötet. 

Alternativet är dock inte helt avskrivet. EU-länderna gav EU-kommissionen i uppgift att jobba vidare med de olika alternativ som var uppe på diskussion under mötet, och pristak är en av dem. EU-kommissionen förväntas återkomma med konkreta förslag i maj. 

Amerikansk gas ska ersätta del av rysk 

Parallellt med toppmötet presenterade också EU-kommissionen och USA en avsiktsförklaring om att EU ska köpa in mer flytande naturgas från USA för att minska EU:s beroende av rysk naturgas. Den volym det handlar om – 15 miljarder kubikmeter under 2022 – motsvarar dock endast tio procent av den volym gas som EU idag importerar från Ryssland, enligt tidningen Politico. 

Tanken är att volymen ska komma upp i 50 miljarder kubikmeter per år till 2030. 

– Det är något som kommer att vara positivt för Europa, kommenterade Magdalena Andersson uppgörelsen men betonade samtidigt att effekterna är begränsade. 

– Det kommer att lindra men det kommer inte göra att man på kort sikt blir helt oberoende av den ryska gasen, sade hon.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret