Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Efter 10 år kan EU-kommissionens lagförslag om könskvotering i bolagsstyrelser snart bli verklighet.

Majoritet i EU väntas stödja könskvotering – Sverige säger nej

BRYSSEL 11 mars 2022

Under tio år har frågan om könskvotering i bolagsstyrelser varit politiskt låst i EU:s ministerråd. Efter att Tyskland ändrat sig kan en EU-lag nu bli verklighet. Glädjande för Sveriges regering som är positiv – men negativt för riksdagen som står fast vid ett tidigare nej till förslaget.

När EU:s arbetsmarknadsministrar på måndag träffas i Bryssel förväntas de ge grönt ljus till att göra könskvotering i bolagsstyrelser tvingande i hela EU. Det innebär att tio års blockering av frågan är till ända. 

Ända sedan EU-kommissionen 2012 lade fram sitt förslag om att bolagsstyrelser ska utgöras av minst 40 procent av båda könen så har en majoritet av EU-länderna motsatt sig förslaget – därav även Sverige. I Sverige har det varit oppositionen som vänt sig mot förslaget med hänvisning till subsidiaritetsprincipen, det vill säga att regleringar av dessa slag inte ska ske på EU-nivå, utan tas bäst på nationell nivå. 

Nu ser det ut som att Sverige ändå åker på en tvingande lag. Tyskland har varit en av de länder som motsatt sig förslaget. Men efter regeringsskiftet i höstas har landet nu svängt i frågan och säger sig nu vilja rösta för förslaget – följt av Danmark och Nederländerna. Därmed är en majoritet av EU-länderna för en kvotering. 

Sverige säger fortsatt nej

När EU-nämnden på fredagen träffades för att anta Sveriges position i ärendet ville en majoritet av oppositionspartierna fortsatt att regeringen röstar nej på måndag. Bara socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet ställde sig positiva till förslaget. 

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) beklagar riksdagens linje. 

– Utöver Sverige är det endast Polen och Slovakien som väntas rösta nej till förslaget. Det är pinsamt. Jag beklagar det, men regeringen är bunden av EU-nämndens beslut och vi kommer att följa det, säger han i en skriftlig kommentar till Europaportalen.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret