Statsminister Andersson: Ett femte sanktionspaket mot Ryssland på gång
BRYSSEL 23 mars 2022EU-ledarna och USA:s president Joe Biden ska på veckans EU-toppmöte i Bryssel diskutera Ukraina och nya sanktioner mot Ryssland. Men statsminister Magdalena Andersson räknar inte med något beslut i frågan. Oppositionen uppmanar regeringen att driva på för utvisning av ryska spiondiplomater, hamnförbud för ryska fartyg och importstopp på rysk energi.
Imorgon torsdag inleds EU:s ordinarie vårtoppmöte i Bryssel där situationen i Ukraina och dess följder står högst på dagordningen för medlemsländernas stats- och regeringschefer. Hittills har EU antagit fyra sanktionspaket mot Ryssland efter landets nya och förödande krig i Ukraina. Enligt statsminister Magdalena Andersson (S) arbetas nu fram ytterligare åtgärder mot Ryssland.
– Det pågår arbete för fullt i EU med ett femte sanktionspaket. Vi försöker samordna det med USA, sade Magdalena Andersson under onsdagens möte i riksdagens EU-nämnd där regeringens position inför toppmötet förankrades.
EU-ledarna väntas dock inte ta något beslut om ytterligare sanktioner under toppmötet men enligt Andersson ska medlemsländernas utrikesministrar anta paketet vid sitt nästa möte, som kan komma att extrainkallas.
Ledamöter i EU-nämnden uppmanade statsministern att driva på för att införa ett importstopp på rysk energi, förbud för ryska fartyg att lägga till i EU-hamnar och att utvisa ryska spioner som befinner sig i medlemsländerna under täckmantel som diplomater.
– Sverige måste i de här diskussionerna vara en tydlig röst för utökade sanktioner och fler motåtgärder, sade Moderaternas Jessika Roswall.
Statsminister Andersson invände dock, som tidigare, mot att Sverige, som har relativt litet beroende av rysk olja, kol och gas, skulle driva en sådan fråga, att detta snarare riskerade att bli kontraproduktivt. Enligt statsministern söker Sverige enighet i EU för att införa ett stopp för ryska fartyg.
Utvisning av ryska diplomater/spioner benämnde Magdalena Andersson som ett tveeggat vapen eftersom det skulle mötas av motsvarande motåtgärder från Ryssland och därmed försvaga de diplomatiska förbindelserna. Hon ska ha tagit upp frågan med de andra nordiska länderna.
– Det är en känslig diskussion och vi utesluter ingenting, sade Andersson.
EU-ledarna ska diskutera den humanitära situationen med de många miljoner ukrainare som befinner sig på flykt både inom landet och i EU. De kommer även att ta upp arbetet med att återuppbygga Ukraina efter kriget. Att sätta upp en ny Ukrainafond har nämnts i spekulationerna men ännu finns enligt Andersson inga konkreta förslag.
På toppmötet kommer även den amerikanske presidenten Joe Biden att delta för att främst diskutera Ukrainakrisen och sanktioner mot Ryssland men även andra frågor som demokrati, klimatomställningen, digitalisering och handel.
Krav på svenskt undantag från bränsleskatt
Oppositionen pekade på att riksdagens finansutskott samlat en majoritet för att Sverige bör söka ett undantag från EU:s energiskattedirektiv som sätter miniminivåer för skatter på bland annat drivmedel.
– Det är viktigt att statsministern vid toppmötet lyfter att kommissionen i sin verktygslåda [för hur medlemsländerna kan hantera energiprishöjningarna] även kan se över möjligheterna att tillfälligt göra ett undantag i energiskattedirektivet för att möjliggöra sänkta skatter på drivmedel, sade riksdagsledamot Annika Qarlsson (C).
Magdalena Andersson lovade att upp frågan under EU-toppmötet men tillade att för att detta ska bli möjligt så måste kommissionen först lägga fram ett förslag som därefter enhälligt måste godkännas av alla medlemsländer.
– Där finns en risk att det inte är en väldigt snabb process, sade statsminister Magdalena Andersson.