Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Processen från ansökan till att bli EU-medlem tar vanligtvis många år.

Ukraina ansöker om EU-medlemskap

BRYSSEL 1 mars 2022

Ukrainas ledare har undertecknat en formell ansökan om att få gå med i EU. Förfrågan stöttas av flera medlemsländer och EU-parlamentet men frågan kräver att alla EU-länder ställer sig bakom att ge landet kandidatstatus, något som idagsläget inte är givet.

– Ukraina har vädjat till Europeiska unionen om att omedelbart få ansluta sig via ett särskilt förfarande, sade den ukrainske premiärministern Denys Sjmyhal på måndagen.

President Volodomyr Zelenskyj skrev samma dag under den formella ansökan om att få gå med i EU.

Att Ukraina på sikt ska ges status som kandidatland och inleda formella förhandlingar om att på sikt kunna gå med i EU har redan yppats från flera håll.

Presidenterna från EU-länderna Bulgarien, Tjeckien, Estland, Lettland, Polen, Slovakien och Slovenien kräver i ett öppet brev att Ukraina ”förtjänar att omedelbart få ett perspektiv om EU-anslutning”.

”Vi uppmanar EU:s medlemsstater att sammanföra det högsta politiska stödet till Ukraina och göra det möjligt för EU:s institutioner att vidta åtgärder för att omedelbart ge Ukraina status som EU-kandidatland och inleda förhandlingsprocessen”, skriver de sju presidenterna.

Redan i söndags sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till Euronews att ”[Ukraina] är en av oss och vi vill ha med dem [i EU].

I den resolution som EU-parlamentet väntas anta i dag tisdag vill man se att EU-institutionerna inleder arbetet med att ge Ukraina kandidatstatus. Under tiden vill parlamentarikerna att landet ska fortsätta integreras på unionens inre marknad.

Kräver enhällighet – finns motstånd

Efter att ett land ansökt om EU-medlemskap är det upp till medlemsländerna ge ett godkännande om kandidatstatus, vilket kräver enhällighet. Ett sådant beslut kan tas först efter att kommissionen har gett ett utlåtande om landets ansökan. Ett sådant utlåtande kan ta allt från några månader till flera år att ta fram beroende på hur nära ansökarlandet ligger EU-regelverket.

För att bli EU-medlem måste landet uppfylla de så kallade Köpenhamnskriterierna.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel pekade i en intervju på att medlemskap är en mångåring begäran från Ukraina men att ”det finns olika åsikter och känslighet i EU om utvidning”. 

Nederländernas premiärminister Mark Rutte sade under en debatt i landets parlament på måndagen att ge Ukraina kandidatstatus i nuläget ”inte är någon bra diskussion att föra”.

– Jag tror inte att det är meningsfullt att börja diskutera om dessa länder ska ansluta sig helt och hållet till Europeiska unionen eller inte, sade Rutte som istället förespråkade att EU sonderar möjligheter till närmande till inte bara Ukraina utan även Moldavien och Georgien inom EU:s Östliga partnerskap.

Från en tjänsteman hos den franske presidenten Emmanuel Macron sade enligt Politico att ”vi bör vara försiktiga att utfärda löften som vi inte kan hålla”.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret