Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-vurmaren Emmanuel Macron står mot EU-skeptikern Marine Le Pen i söndagens franska presidentval.

EU-expert: Le Pens EU-politik kan knäcka unionen

BRYSSEL 20 april 2022

Blir det fem år till av fördjupat EU-samarbete under Macron eller en indirekt Frexit under Le Pen? På söndag avgörs vilken fransk president som ska sitta vid EU-ledarnas bord de kommande fem åren. 

– Det är svårt att se hur EU skulle kunna överleva om man börjar ta bort de delar som Le Pen föreslår, säger Georgina Wright, EU-expert på franska tankesmedjan Institut Montaigne.

Man vinner inte franska presidentval genom att kräva en Frexit, tycks Marine Le Pen ha lärt sig. Även om fransmännen är bland de mest EU-skeptiska i unionen är stödet i Frankrike ändå brett för ett fortsatt medlemskap. 

När den högernationalistiska EU-skeptikern Marine Le Pen står mot sittande president och EU-vurmaren Emmanuel Macron i söndagens slutstrid om presidentposten är det med en nedtonat antiEU-retorik. Borta är de krav från tidigare presidentkampanjer på EU-utträde och om att lämna euro-samarbetet. Istället säger sig Le Pen vilja förändra EU-samarbetet inifrån.

– Vi vill ändra allt utan att förstöra något, sade Jordan Bardella, EU-parlamentariker och tillika partiledare för Marine Le Pens parti Nationell samling, i en intervju i fransk tv häromdagen. 

Fransk lag över EU-lag 

Istället för dagens delvis överstatliga EU-samarbete vill Marine Le Pen se en allians av europeiska stater där varje land själv ska kunna bestämma vilka regler som ska gälla. Hon vill också att fransk lag ska stå över EU-lag och att Frankrike ska lämna den EU-gemensamma el-marknaden. Le Pen vill även dra ner på Frankrikes bidrag till EU-budgeten, och ta Frankrike ur Schengen genom att återinföra kontrollen över landets gränser för att kunna identifiera icke-européer som korsar gränsen. 

Enligt Jordan Bardella skulle Marine Le Pens första resa som president gå till Bryssel där hon skulle samla övriga EU-ledare för att driva igenom de här förändringarna av EU. 

– Det blir ingen Frexit om Marine Le Pen blir president men det finns en stark vilja att ta tillbaka exempelvis kontrollen över våra gränser, sade Jordan Bardella som också nämnde ekonomisk patriotism genom exempelvis ge franska företag fördelar på den gemensamma marknaden. 

En de facto-Frexit 

Flera av Marine Le Pens EU-ambitioner - exempelvis att fransk lag ska gälla över EU-lag eller att permanent återupprätta gränskontroller – står i direkt kontrast till EU-fördraget eller avtal mellan medlemsländerna. 

I en genomgång av några av Le Pens EU-förslag, gjord av den franska dagstidningen Le Monde, slår man fast att möjligheterna att driva igenom förslagen är mycket begränsade. Antingen måste Frankrike förhandla om existerande fördrag och avtal i enighet med övriga 26 medlemsländer – vilket inte i något fall verkar troligt – eller att Frankrike helt enkelt struntar i EU-reglerna och därmed riskerar sanktioner och politisk utfrysning. 

Att exempelvis skriva in den franska lagens överlägsenhet i den franska konstitutionen skulle i praktiken innebära "en mjuk 'Frexit'", anser Dominique Rousseau, professor i författningsrätt vid Sorbonneuniversitetet i Paris.

– Det skulle vara att ta oss ut gradvis eller indirekt ur Europeiska unionen, säger Dominique Rousseau till Le Monde.

Försvaga EU:s enighet

Även Georgina Wright, chef för Europaprogrammmet på den liberala tankesmedjan Institut Montaignes i Paris, är inte på samma spår. 

– I teorin säger inte Le Pen att hon vill ha en Frexit men i praktiken är det det hon förespråkar, säger hon till Europaportalen. 

Enligt Georgina Wright skulle en seger för Le Pen försvaga EU:s enighet, dess sammanhållning och dess internationella ställning genom att drastiskt minska EU:s beslutanderätt, kontrollera vem som får resa fritt inom EU och dra Frankrike ur några av EU:s handels- och energiarrangemang. 

– Om Le Pen skulle lyckas göra allt hon säger skulle det oundvikligen leda till stagnation, om inte ett rent sönderfall av EU. Det är svårt att se hur EU skulle kunna överleva om man börjar ta bort de delar som hon föreslår, säger hon. 

Däremot tror Georgina Wright att Le Pens chanser att driva igenom sina EU-förändringar i Frankrike är begränsade. 

– Det skulle krävas att hon har det franska parlamentet med sig för att kunna driva igenom det här. Och är inte troligt i nuläget. Men inte heller omöjligt, säger hon. 

Förändrad dynamik 

Men även om Le Pen inte lyckas driva igenom alla sina förslag så lär dynamiken i EU-samarbetet förändras om Le Pen tar Macrons plats vid EU-ledarnas bord. 

– Allt skulle förändras. Kommissionen skulle förlora en nyckelallierad i rådet i sin strävan mot ett mer geopolitiskt EU. Frankrikes nya allierade skulle bli Ungern och Polen, säger Georgina Wright. 

Putin-vänliga Marine Le Pen skulle kunna sätta in sitt veto mot sanktioner mot Ryssland och sätta sig emot ytterligare militärt stöd till Ukraina. 

– Le Pen skulle definitivt dra ner på takten vad gäller diskussionen om ett EU-försvar, säger Georgina Wright som också tror att Le Pen skulle kunna försöka fördröja diskussioner och förhandlingar inom rådet i ett försök att få ut eftergifter.

Macron: fortsatt strävan efter strategisk autonomi

Medan Marine Le Pen har knappat in på sittande president Emmanuel Macron i opinionsmätningarna den senaste tiden talar de senaste siffrorna till Macrons fördel – 55 mot 45 procent. Blir Macron omvald på söndag blir det hans sista mandatperiod, eftersom franska presidenter bara kan sitta i två mandat. 

Förväntningarna från omvärlden är att Macron kommer fortsätta driva på för ett starkare och mer självständigt Europa om han blir omvald. Begreppet ”strategisk autonomi” för EU som Macron har drivit starkt under sin första mandatperiod – både inom bland annat försvar, energiförsörjning och ekonomi – lär fortsatt vara en ledstjärna. 

– Hans engagemang i en strategisk autonomi vad gäller ekonomi lär bli en kärnfråga i hans andra mandat, sade Elvire Fabry, forskare på det franska forskningsinstitutet Jacques Delors Institut Paris, på ett seminarium om det franska presidentvalet organiserat av Svenska institutet för Europapolitiska studier, Sieps, nyligen. 

Georgina Wright på tankesmedjan Institut Montaigne tror att Macron kommer ha två intressen i fokus om han blir omvald. Dels kommer han fortsätta att genomföra de förslag som han lade fram i sitt tal på Sorbonne efter att han valts till president 2017.

– Han kommer också vilja övertyga de franska medborgarna, som till stor del är ambivalenta till EU, om att EU tjänar franska intressen, att det är bra för de franska medborgarna överlag att vara medlem i EU, säger hon.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret