Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Den ungerska regeringen har två månader på sig att svara på kommissionens invändningar. Arkivbild.

Korruption med EU-pengar utlöser rättsstatsvapen mot Ungern

BRYSSEL 27 april 2022

Kommissionen inleder för första gången en process mot ett medlemsland för att detta inte gör tillräckligt för att skydda EU:s budget.

Under ett årtionde har EU-kommissionen inte lyckats komma till rätta med att EU-stöd till Ungern riskerar att bli föremål för korruption och bedrägerier. I sina granskningar av hur medlemsländerna hanterar stöden har kommissionen enligt en EU-tjänsteman krävt en ”exceptionellt hög nivå” av återbetalningar av EU-pengar till Ungern på grund av oegentligheter som bedrägerier.

– [Vi har inte sett] någon förbättring, trots rekommendationer, anmodan och överträdelseförfaranden. Läget upprepas år efter år, sade EU-tjänstemannen på onsdagen.

I dag onsdag skickar kommissionen därför för första gången ett formellt brev till ett medlemsland under unionens nya rättsstatsmekanism. Mekanismen gör att EU-bidrag till medlemsländer som bryter mot rättsstatens principer kan dras in.

Kommissionens invändningar mot situationen i Ungern rör en rad områden, i synnerhet hur offentliga upphandlingar, där företag konkurrerar om olika uppdrag å skattebetalarnas vägnar, hanteras. Man är orolig för att inte tillräckligt görs för att förhindra och bestraffa bedrägerier och korruption med EU-pengar.

Kommissionen är vidare kritisk till hur finansiell kontroll, översyn och revision fungerar såväl som effektiviteten och öppenheten i den ekonomiska förvaltningen och ansvarsutkrävande system. Dessutom har kommissionen identifierat ett antal försvårande omständigheter som bristande oberoende i det ungerska domstolsväsendet och bristande ramverk mot korruption.

– Vi har uppenbart en kombination [av olika problemområden] som gör gör bilden inte bra när det gäller rättsstatlighet, sade EU-tjänstemannen.

Det har tidigare avslöjats hur personer nära premiärminister Viktor Orbán tilldelats stora fördelaktiga offentliga upphandlingskontrakt. Enligt korruptionsgranskarorganisationen Transparency International är Ungern det näst mest korrupta landet i EU och har blivit allt mer så under Viktor Orbáns tid vid makten.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret