EU-kommissionär Simson: Opålitligt Ryssland kan stoppa gasleveranser när som helst
BRYSSEL 3 maj 2022Ryssland försöker splittra EU genom tvetydiga regler för hur medlemsländerna ska betala för gas. Polen och Bulgarien är först ut att få sina leveranser av rysk gas stoppade. – Det är en varning att alla medlemsländer kan stå på tur, säger EU:s energikommissionär Kadri Simson.
I slutet av mars skrev Rysslands ledare Vladimir Putin under ett dekret som tvingar företag från ”ovänliga länder” som köper rysk gas att betala i rubel eller låta den ryska centralbanken växla betalningar i euro eller dollar till rubel.
När EU-länderna Polen och Bulgarien i förra veckan enligt gällande kontrakt betalade för gasleveranser i dollar skickade det ryska statliga gasbolaget Gazprom helt sonika tillbaka dollarbetalningen och krävde istället rubel. De två länderna vägrade och fick därmed sina leveranser av gas strypta.
– Gazproms beslut att ställa in gasleveranserna till Polen och Bulgarien markerar ytterligare en vändpunkt i den nuvarande krisen. Det är ett oförsvarligt brott mot existerande kontrakt och en varning att alla medlemsländer kan stå på tur. Det är också ett försök att splittra EU, sade EU:s energikommissionär Kadri Simson.
Uttalandet kom efter måndagens extrainsatta möte i Bryssel för EU-ländernas energiministrar med anledning av de ryska kraven. Syftet med mötet var att hitta enighet om hur det ryska dekretet ska tolkas mot bakgrund av de sanktioner som EU infört mot Ryssland för dess krig mot Ukraina. Enligt EU-källor i Bryssel är dekretet med avsikt utformat för att skapa oklarheter för medlemsländerna.
– Linjen är klar och enkel men i praktiken blir det svårt. För man får betala i rubel men man får inte låna ut till Ryssland. Så om man betalar i rubel och betalningen går i förväg […] då blir det ett de facto lån och därmed hamnar man i problem. Dessutom får man inte bland in ryska centralbanken, sade Sveriges energiminister Khashayar Farmanbar (S) efter mötet.
Enligt honom visade medlemsländerna ”stor enighet” i hur man ska hantera de ryska kraven.
– EU har en tolkning av hur de här avtalen ser ut och vi kommer inte att ändra på vårt ställningstagande kring vad som är del av sanktionerna, sade Farmanbar.
EU-kommissionen har utfärdat riktlinjer för hur medlemsländerna ska förhålla sig till dekretet och vad de kan göra utan att bryta mot EU:s sanktioner mot Ryssland. Trots detta kvarstår oklarheter i flera medlemsländer. Under måndagens möte bad EU-länderna kommissionen att utfärda ytterligare riktlinjer, inte minst med hänvisning till att många betalningar av gasleveranser löper ut i mitten av maj. Sådana riktlinjer väntas inom de närmsta dagarna.
Ingen fara i nuläget
Polen och Bulgarien får numera gas via Tyskland och Grekland. Enligt energikommissionär Simson är gaslagren i EU fyllda till en tredjedel.
– I nuläget utgör detta inget omedelbart hot mot försörjningstryggheten i EU, sade Kadri Simson.
I slutet av maj ska kommissionen presentera ytterligare förslag på hur EU ska göra sig oberoende av rysk energi.