Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s rådsordförande Charles Michel tycker att måndagens överenskommelse om oljesanktioner visar på EU:s enighet.

EU-ledare enas om oljeembargo mot Ryssland

BRYSSEL 31 maj 2022

EU:s ledare har enats om ett oljeembargo mot Ryssland – men bland annat Ungern ges tillfälligt undantag. 

Ett viktigt steg i rätt riktning, tycker flera EU-parlamentariker som ändå helst hade velat se mer.

Efter fyra veckor av blockerade förhandlingar har EU:s ledare till slut nått en uppgörelsen om ett oljeembargo mot Ryssland. Under nattens toppmöte i Bryssel kunde man enas om att import av rysk olja till EU ska förbjudas till slutet av året – med undantag för olja som importeras via rörledning. 

– Det är en stark signal som vi skickar idag efter den senaste tidens spekulationer om brist på enighet inom EU. Det är viktigare än någonsin att visa att vi är starka och tuffa i vårt försvar av våra värden och intressen, sade EU:s rådsordförande Charles Michel efter mötet. 

Undantaget, för olja via rörledning, gäller bland annat Ungern, som är helt beroende av rysk olja för landets energiförsörjning och som har blockerat förhandlingarna sedan EU-kommissionen lade fram sitt sanktionsförslag för fyra veckor sedan. 

Med nattens kompromissförslag kunde alla EU-ledare ställa sig bakom det sjätte sanktionspaketet. 

Med embargot kommer man att stoppa omkring två tredjedelar av den olja som EU importerar från Ryssland. 

“Största sanktionspaketet vi beslutat om”

Statsminister Magdalena Andersson sade sig vara positivt överraskad över att man kommit så lång som man gjort, trots kritik kring att sanktionerna urvattnas i och med undantag för bland annat Ungern. 

– Det här är väldigt kraftfullt, underströk Magdalena Andersson efter nattens uppgörelse. 

– Det är långt mer än merparten av den ryska oljan som nu kommer att stoppas. Det här kommer att minska möjligheterna för Ryssland att finansiera kriget. Det här kan vara det största sanktionsbeslutet som vi har beslutat om, sade hon.

“Ett steg i rätt riktning”

Nattens uppgörelse välkomnas av flera svenska EU-parlamentariker – men som ändå hade velat se ett starkare embargo. 

– Det är så klart ett viktigt steg. Inkomsterna från Rysslands energiexport finansierar till stor del Putins krig. Jag hade velat att medlemsländerna gått ännu längre med ett fullständigt energiembargo, även om jag förstår att det är svårt, säger Tomas Tobé (M). 

Kristdemokraten Sara Skyttedal är inne på samma linje. 

– Europa borde givet läget totalt isolera Ryssland, särskilt vad gäller energifrågorna. Så i den bemärkelsen är det såklart inte tillräckligt. Samtidigt är detta ett viktigt steg i rätt riktning, och jag tror man kom så långt som var möjligt utifrån förutsättningarna som fanns, säger hon. 

Socialdemokraten Erik Bergkvist tycker att sanktionspaketet är bra och väl avvägt. Även han beklagar att det inte gick att få till en lösning med Ungern men tror ändå att sanktionerna kommer ge effekt. 

– Det är mycket viktigt att stoppa oljan. Det innebär ett ännu hårdare ekonomiskt slag mot Ryssland än att strypa gasen. Det lär inte få slut på invasionen av Ukraina omedelbart men på längre sikt kommer det att försvaga Rysslands förmåga rejält, säger han.

“För lite och för sent”

Miljöpartisten Jakop Dalunde är dock kritisk. 

– Det är för lite och för sent. Att vänta sex månader är att fortsätta finansiera Putins invasionskrig i Ukraina i sex månader till, säger han, och fortsätter:

– Att skjuta upp embargot ger dessutom motsatt effekt, då man i väntan på ett stopp för rysk energi ger utrymme för spekulation och stora uppköp av reserver av rysk olja och gas. Detta driver i sig upp priset ytterligare.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret