Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
En klar majoritet av de tillfrågade EU-borna är för att Ukraina ska få gå med i unionen när "det är redo".

Opinionsundersökning: Stort stöd för EU-sanktioner mot Ryssland

BRYSSEL 6 maj 2022

Fyra av fem européer stödjer EU:s sanktioner mot Ryssland för dess anfallskrig mot Ukraina. Samtidigt är två av tre för att Ukraina ska få gå med i EU.

EU-kommissionen har låtit genomföra en stor opinionsundersökning i medlemsländerna om reaktionerna på Rysslands anfallskrig mot Ukraina. EU har i fem omgångar, med den sjätte på väg, infört en rad sanktioner mot ryska intressen. Stödet för dessa är stort bland den tillfrågade. Fyra av fem svarar att de är helt eller delvis för de ekonomiska sanktionerna och sanktionerna mot ryska oligarker. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

Det största stödet återfinns i Nordeuropa, Baltländerna och Polen. Men även Portugal är stödet stort. De mest kritiska invånarna mot EU:s sanktioner finns i Bulgarien, Cypern och Grekland. De tre länderna anses ha vissa historiska kulturella kopplingar med Ryssland. På Cypern finns sedan länge en större grupp välbärgade ryssar boende, inte minst av skatteskäl och som kunnat köpa så kallade gyllene pass. 

 

Stödet för att köpa och leverera militär utrustning är också stort i EU (67 procent för, 26 procent mot) och ge ekonomiskt stöd till Ukraina (80 procent för, 16 procent mot)

 

Ja till ukrainskt EU-medlemskap

Efter det ryska kriget mot Ukraina inleddes den 24 februari har Ukraina formellt ansökt om att få gå med i EU. Ansökningsprocessen har skyndats på av EU-kommissionen och stödet för att låta Ukraina gå med ”när det är redo” är tydligt bland de tillfrågade. I snitt är två av tre för detta. I inget enskilt medlemsland finns en majoritet mot ett ukrainskt EU-medlemskap. 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret