Halvering av rysk gas till EU
BRYSSEL 28 juni 2022Ryssland har helt eller delvis strypt gasflödet till tolv EU-länder och kommissionen arbetar nu för att klara ett eventuellt totalstopp till vintern.
EU-ländernas energiministrar träffades i går måndag i Luxemburg och frågan om rysk gas var åter på dagordningen. Sedan invasionen av Ukraina har enligt EU-kommissionen tolv medlemsländer sett sin import av rysk gas helt eller delvis strypas.
– I dag är rysk gasexport till EU hälften av vad den var för ett år sedan, sade energikommissionär Kadri Simson efter mötet.
Hennes och andras analys är att Ryssland gör detta för att sätta press på EU.
– Dessa strypningar är en del av en medveten strategi för att göra gashandeln till ett vapen. Syftet är att sprida osäkerhet, destabilisera den europeiska marknaden och förhindra att lagren fylls på i tillräcklig utsträckning, sade Simson.
EU:s mål är att till den första november ha fyllt på gaslagren till minst 80 procent. I dag är nivån 56 procent vilket är mer är motsvarande period tidigare år. För närvarande är försörjningen av gas tryggad men energikommissionären utesluter inte ytterligare strypningar, helt eller delvis, av rysk gas till EU.
– Sedan början av Rysslands invasion av Ukraina har vi vetat att mycket allvarliga störningar [av gasexporten] är möjliga och nu verkar de troliga, sade Kadri Simson som tillade att mer måste göras för att klara av ett totalstopp av rysk gas. Flera industrier är beroende av gas och i många medlemsländer är gas den viktigaste energikällan för uppvärmning av byggnader, vatten och vid matlagning.
För energiministrarna lade hon fram en sexpunktsplan som bland annat innehåller rekommendationer om förslag om att minska gasanvändningen, ersätta gas med andra energikällor och öka inköpen av gas från andra länder som Norge, Egypten och Azerbajdzjan.
I nästa månad lägger kommissionen fram ett förslag med ytterligare åtgärder.
Enighet om minskad energianvändning och förnybart
Under måndagens möte enades ministrarna om sin förhandlingsposition i två av akterna i EU:s stora klimatpaket som ska se till att målet om att minska utsläppen med minst 55 procent till 2030. Det rör sig om en ökning av andelen förnybar energi och att minska användningen av energi genom effektivisering.
– [Detta] ger Sverige bättre möjligheter att använda skogen för att frigöra oss från fossila bränslen, [genom att] använda den hållbara bioenergin, sade Sveriges energiminister Khashayar Farmanbar (S) efter mötet.