Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson och Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin efter fredagens ministermöte.

Ministrar löser upp första knuten i migrationslåsning

BRYSSEL 13 juni 2022

EU-ländernas har enats om ett första steg i arbetet med en ny migrationspolitik. – Detta är verkligen en stor, stor bedrift, säger migrationskommissionär Ylva Johansson.

I fredags träffades EU-ländernas migrationsministrar i Luxemburg i förhoppning om att efter år av förhandlingar kunna röra sig mot en lösning i den fastlåsta frågan om en ny asyl- och migrationspolitik.

– Vi har funnit ett sätt att komma fram, sade Gérald Darmanin, den franske inrikesminister som sedan årsskiftet lett förhandlingarna mellan medlemsländerna i ministerrådet med en ny ”steg-för-steg-metod”, efter mötet.

Frågan om nya asyl- och migrationsregler i EU har varit politiskt låst sedan 2015 och 2020 lades nya förslag fram. Migrationskommissionär Ylva Johansson (S), som ansvarar för förslagen, kallade mötet för ”ytterst framgångsrikt”.

– Detta är verkligen en stor, stor bedrift. Vi har nått en överenskommelse om det första steget i steg-för-steg-metoden, sade Johansson.

Enligt Gérald Darmanin ställde sig ”nästan alla” medlemsländer bakom en överenskommelse om att på frivillig basis omfördela migranter som räddas till havs och bedöms ha skyddsbehov. Under mötet ska dock endast fyra-fem länder ha anmält sitt intresse att ta emot flyktingar, rapporterar Agance Europe.

Detaljerna i uppgörelsen ska under kommande veckor mejslas ut och villiga medlemsländer ska återkomma med förslag om hur många flyktingar de kan ta emot per år.

– De som inte tar emot flyktingar måste bidra med finansiella stöd som betalas direkt [till de länder som tar emot], sade Darmanin.

I samband med detta enades även ministrarna om förutsättningarna för en så kallad allmän inriktning bland medlemsländerna i två – ett som rör insamling av fingeravtryck och ett som rör en första bedömning av migranters skyddsstatus – av de sammanlagt nio lagförslagen i migrationspakten.

Tobé vill se mer fart

EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M), som är ansvarig för att samla en majoritet bakom ett av migrationsförslaget i parlamentet, välkomnar framstegen i ministerrådet men är kritisk till vad han kallar ”ad hoc-lösningar” och uppmanar samtidigt medlemsländerna att skynda på.

– Det är bra om processen i rådet går framåt, men det är viktigt att arbetet med hela migrationspakten fortsätter! Det är brådskande att reformera EU:s migrationspolitik. Parlamentet har åtagit sig att följa en ambitiös tidsplan. Medlemsstaterna måste göra detsamma, twittrade Tobé.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret