Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Vi behöver ett paradigmskifte för att EU ska bli mer handlingskraftig, tycker den tyske kristdemokraten Sven Simon.

Parlamentets krav: Gör EU mer handlingskraftig

BRYSSEL 9 juni 2022

EU bör avskaffa vetorätten i utrikesfrågor för att bli mer handlingskraftig – det slog EU-parlamentet fast på torsdagen. Parlamentet uppmanar nu medlemländerna att reformera EU:s fördrag.  

– Vi behöver ett paradigmskifte för att EU ska bli mer handlingskraftig, säger den tyske kristdemokraten Sven Simon.

– En fråga för folkomröstning i alla medlemsländer, säger Charlie Weimers (SD) som är kritisk.

EU-parlamentet uppmanade på torsdagen EU-länderna, som har vetorätt i fördragsfrågor, att inleda processen för att reformera delar av EU:s fördrag. 

Förslaget utgår från slutsatserna från konferensen om Europas framtid, den medborgardialog som har pågick under ett år och som avslutades i maj. De föreslagna fördragsändringarna gäller bland annat att EU-parlamentet ska ges rätt att lägga fram lagförslag men också att EU ska ges mer befogenheter inom bland annat hälsa, försvar, energi och socioekonomiska frågor. 

Framför allt trycker resolutionen dock på att den nuvarande vetorätten i utrikesfrågor ska avskaffas. 

– Vi har lyssnat väldigt noga på vad medborgarna har sagt. Och det står klart att en sak är central; enhällighet kommer att förstöra det europeiska projektet. För vi kan inte vara handlingskraftiga, vi kan inte agera. Det är därför det står i fokus i resolutionen, sade den tyska socialdemokraten Gabriele Bischoff när Europaparlamentarikerna  debatterade resolutionen på torsdagsmorgonen i Strasbourg. 

Hon fick medhåll från bland annat den kristdemokratiska och den liberala gruppen. 

– Att åtminstone ge upp vetorätten i sanktioner är absolut nödvändigt för att EU ska överleva i det här århundradet, sade den belgiske liberalen Guy Verhofstadt och påminde om svårigheten för EU under de senaste veckorna att komma överens om det sjätte sanktionspaketet mot Ryssland på grund av Ungerns veto.  

– Vi behöver ett paradigmskifte för att EU ska bli mer handlingskraftig i världen, fyllde den tyske kristdemokraten Sven Simon i. 

Men förslaget fick också mothugg. Sverigedemokraten Charlie Weimers förkastar förslaget som han ser som en direkt överföring av makt från nationella parlament till EU. Han sätter sitt hopp till EU:s regeringar att sätta stopp för förslaget. 

– Jag hoppas att det här försöket att reducera mitt land Sverige till en nettobetalande provins till Europas förenta stater kommer att förkastas kraftigt av rådet. Om inte, så borde det här bli en fråga för folkomröstning i alla medlemsländer. Skulle ni våga det? undrade Charlie Weimers undet torsdagens debatt.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret