Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU måste samarbeta mer för att bekämpa brottslighet, tycker EU-minister Hans Dahlgren (S).

S inför riksdagsvalet: Mer EU-samarbete mot brottslighet

29 juni 2022 | BRYSSEL

Socialdemokraternas stora valfrågor – klimatomställningen, bekämpa brottslighet och förbättra välfärden – är också vad partiet vill prioritera i EU-arbetet de kommande åren.

– Alla tre behöver vi jobba med på EU-nivå, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

Socialdemokraterna är det sjunde partiet i Europaportalens artikelserie om aktuella EU-frågor i riksdagsvalet.

När statsminister Magdalena Andersson säger att regeringen vill “vända på varje sten” för att stoppa den organiserade brottsligheten handlar det inte bara om svenska stenar. Arbetet måste ske även inom EU, menar partiet. Frågan är en prioritet för partiet inför höstens riksdagsval – såväl nationellt som på EU-nivå. 

Faktum är att Socialdemokraternas tre prioriterade frågor i valrörelsen – klimatomställningen, bekämpa brottsligheten och förbättra välfärden – också är frågor de vill fokusera på i EU de kommande åren. 

– Alla tre behöver vi jobba med på EU-nivå, säger EU-minister Hans Dahlgren (S). 

För det första handlar det alltså om att få bukt med den organiserade brottsligheten som i flera fall är just gränsöverskridande. 

– Där måste vi få mer samarbete mellan polismyndigheter och åklagarmyndigheter i EU-länderna. Men också EU:s egna myndigheter, som Eurojust och Europol, kan göra mera. Syftet är att se till att det inte kommer mer vapen in i Sverige, att vi får hejd på narkotikatrafiken. Det är ju också det som föder den organiserade brottsligheten, gängen är ofta beroende av internationella kontakter, säger Hans Dahlgren. 

Klimat och välfärd

Klimatomställningen är också en väldigt viktig EU-fråga enligt Hans Dahlgren. 

– På klimatsidan vet vi ju att EU spelar en jätteviktig roll också globalt där EU har gått före i det internationella klimatarbetet, och där vi just nu håller på att förhandla om hur vi ska klara att dra ner utsläppen så att de minskar med 55 procent till år 2030, säger han. 

Rent konkret handlar det exempelvis om att fortsätta att utveckla utsläppshandelssystemet, så att det ska bli dyrare att släppa ut, och om att gå över till helt fossilfri motortrafik genom att förbjuda försäljningen av fossildrivna bilar, gärna innan 2030, säger Hans Dahlgren. 

Att förbättra välfärden är Socialdemokraternas tredje stora valfråga, som alltså även den har en EU-dimension. 

– Det är naturligtvis inte så att vi ska sitta i Bryssel och bestämma om svensk socialpolitik eller välfärdspolitik – men vad som krävs för att utveckla välfärden är att det finns en konkurrenskraftig ekonomi. Det är en väldigt viktig EU-fråga för oss, att stärka Europas konkurrenskraft, att se till att den inre marknaden fungerar ännu bättre och att man får större utrymme för servicesektorn när det gäller den inre marknaden, men också digitaliseringen, säger Hans Dahlgren. 

Ökad säkerhet och bort med EU-veto 

Utöver de nationella valprioriteringarna som spiller över på EU-nivå lyfter Hans Dahlgren fram ytterligare två frågor som Socialdemokraterna vill fokusera extra på i EU de kommande åren. 

Den ena handlar om säkerhet och ska ses i ljuset av Rysslands invasion av Ukraina. 

– Det handlar om att öka säkerheten för Europas medborgare. Det har ju EU arbetat hårt med sedan den 24 februari, säger Hans Dahlgren och nämner EU:s olika sanktionspaket och försök att isolera Ryssland men också stödet till Ukraina, både politiskt, humanitärt och ekonomiskt, men också militärt med de vapenleveranser som ägt rum. 

– Där ingår också att stärka EU:s röst i utrikespolitiken så att vi blir mer slagkraftiga i de internationella frågorna, säger EU-ministern. 

Ett sätt att göra det skulle vara att gå över till beslut med kvalificerad majoritet istället för enhällighet i några av de utrikespolitiska frågorna, en fråga som Sverige driver sedan tidigare. 

– Det är inte bra som det är nu att ett enda land kan blockera uttalanden om vad som händer i en annan del av världen. Eller att ett enda land kan stoppa sanktioner som alla andra tycker ska genomföras. Det tycker vi är fel, säger Hans Dahlgren. 

Slå vakt om EU:s värderingar

Den femte vill Socialdemokraterna vill fokusera på de kommande åren slå vakt om EU:s värderingar. Det handlar inte minst om att försvara rättsstatens principer. Här har den så kallade villkorsmekanismen en viktig funktion. 

– Här gäller det nu att man ser till att verkligen göra det som man sagt att man ska göra, att man håller inne med EU-pengarna till länder som man konstaterat bryter mot rättsstatens principer, säger Hans Dahlgren. 

Men det handlar också om att värna demokrati, yttrandefrihet, jämlikhet och jämställdhet, tolerans och respekt för mänskliga rättigheter, enligt Hans Dahlgren. 

– Allt det här är viktiga socialdemokratiska värderingar och som vi ska se till att vi fortsätter arbeta för i den Europeiska unionen.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret