Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Svenska EU-stödet rekordhögt

BRYSSEL 8 juni 2022

Aldrig tidigare har stödet i Sverige för EU-medlemskapet varit så högt och motståndet så lågt. Mest har EU-stödet ökat bland SD-anhängare. Samtidigt minskar motståndet mot att Sverige skulle gå med i euro även om en tydlig majoritet alltjämt är mot.

63,8 procent av de tillfrågade i SCB:s stora vårundersökning säger sig vara för det svenska medlemskapet i EU. Det är den högsta noteringen sedan sådan sonderingar började göras 1996. Samtidigt sjunker EU-motståndet till den lägsta nivån någonsin med 11,8 procent. (Artikeln fortsätter efter grafiken.)

Minskat euromotstånd

Sedan finans- och eurokrisen har det svenska motståndet mot att gå med i valutasamarbetet varit massivt. Men de senaste årens SCB-mätningar visar på en viss uppluckring. I maj var 58,1 procent att Sverige skulle gå med i euron vilket är det lägsta motståndet sedan hösten 2009. Andelen euroförespråkare i Sverige, 22,6 procent, når den högsta nivån sedan våren 2011. Samtidigt fortsätter andelen osäkra på ett svenskt euromedlemskap stadigt att öka.

Stora svängningar bland partierna

De tillfrågade i SCB:s undersökning ombes uppge vilket parti de sympatiserar med. Jämfört med i höstas har Sverigedemokraternas anhängare gjort den största omsvängningen när det gäller stödet för EU-medlemskapet. Stödet har bland dem ökat med närmare 12 procentenheter och andelen SD-sympatisörer som är för EU är nu ungefär detsamma som andelen motståndare (34,3 respektive 34,1 procent).

Det största stödet för EU-medlemskapet finns bland Liberalernas sympatisörer där även det största enskilda stödet för att gå med i euron finns.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret