Utrikesminister Ann Linde (S) meddelade på fredagsförmiddagen att Sverige säger ja till att ge Ukraina och Moldavien kandidatlandsstaus i EU.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktigast i veckan: EU-dörren föreslås öppnas för Ukraina

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Rysslands förödande krig i Ukraina fortsätter i oförminskad styrka på 115:de dagen. Ukraina som enligt uppgift använder över 5000 artillerigranater per dygn börjar få ont om ammunition och vädjar till väst om mer. Natochefen lovade Ukraina i veckan ett “omfattande stödpaket”.

På fredagen kom beskedet att EU-kommissionen föreslår medlemsländerna att Ukraina och Moldavien ska ges kandidatlandsstatus vilket är en förutsättning för att kunna börja förhandla om ett framtida EU-medlemskap. Tidigare samma dag deklarerade Sverige sitt stöd för det samma.

På måndagen meddelade den brittiske utrikesministern Liz Truss att Storbritannien ensidigt vill ändra i brexitavtalet med EU.  På onsdagen kallade EU det brittiska agerandet för “olagligt” och för att “bryta mot internationell rätt”, varför man vidtar juridiska motåtgärder.

Till sist noteras

… att en frivillig överenskommelse mellan 39 aktörer på internet kommit överens om regler för att bekämpa desinformation

… att migrationsfrågan enligt EU-kommissionär Ylva Johansson har tagit ett steg framåt i frågan om frivillig fördelning mellan medlemsländer av asylsökande som kommit havsvägen till unionen. Detaljerna ska utmejslas de kommande veckorna.