Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Sverige fjärde digitalaste EU-landet

BRYSSEL 29 juli 2022

Sverige är inte längre på pallplats för de mest digitaliserade ekonomierna och samhällena i EU.

Sedan 2014 rankar EU-kommissionen nivån av digitalisering i medlemsländerna. Sverige har sedan starten legat på andra eller tredje plats i unionen men i fjol och i år har har pallplaceringen tappats till förmån för Nederländerna tar bronsplatsen. Toppar i årets ranking gör Finland tätt följt av Danmark.

Den så kallade Desi-rankingen delas in i fyra huvudkategorier (se faktaruta). I en av dem – uppkoppling – har Sverige halkat ned till plats nio och ligger långt under EU-snittet för 5G-täckning i befolkade områden (18 procent jämfört med ett snitt på 66 procent).

Kommissionen pekar även på att svenska företag har svårt att tillsätta lediga tjänster inom informations- och kommunikationsteknologisektorn.

Att Sverige hamnar bland de bästa EU-länderna inom digitalisering beror enligt kommissionen delvis på att svenska företag i allt större utsträckning använder befintlig och ny teknik.

”Sverige anammar ny och avancerad teknik i snabb takt och utvecklingen förs framåt av ett betydande samarbete mellan den akademiska världen och näringslivet inom exempelvis områden som artificiell intelligens, molntjänster, högpresterande datorsystem och kvantdatorteknik”, skriver kommissionen.

Stora skillnader men viss upphämtning

Skillnaderna i digitaliseringsnivå mellan medlemsländerna är betydliga. Finland i topp har närmare 70 poäng på den 100-gradiga skalan. I botten återfinns Rumänien med drygt 30 poäng. I sin rapport pekar dock kommissionen på att skillnaderna under de senaste åren blivit något mindre. Italien, Polen och Grekland lyfts fram som länder som under de senaste fem åren förbättrat sina resultat ”betydligt”.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret