Sverige fjärde digitalaste EU-landet
BRYSSEL 29 juli 2022Sverige är inte längre på pallplats för de mest digitaliserade ekonomierna och samhällena i EU.
Sedan 2014 rankar EU-kommissionen nivån av digitalisering i medlemsländerna. Sverige har sedan starten legat på andra eller tredje plats i unionen men i fjol och i år har har pallplaceringen tappats till förmån för Nederländerna tar bronsplatsen. Toppar i årets ranking gör Finland tätt följt av Danmark.
Den så kallade Desi-rankingen delas in i fyra huvudkategorier (se faktaruta). I en av dem – uppkoppling – har Sverige halkat ned till plats nio och ligger långt under EU-snittet för 5G-täckning i befolkade områden (18 procent jämfört med ett snitt på 66 procent).
Kommissionen pekar även på att svenska företag har svårt att tillsätta lediga tjänster inom informations- och kommunikationsteknologisektorn.
Att Sverige hamnar bland de bästa EU-länderna inom digitalisering beror enligt kommissionen delvis på att svenska företag i allt större utsträckning använder befintlig och ny teknik.
”Sverige anammar ny och avancerad teknik i snabb takt och utvecklingen förs framåt av ett betydande samarbete mellan den akademiska världen och näringslivet inom exempelvis områden som artificiell intelligens, molntjänster, högpresterande datorsystem och kvantdatorteknik”, skriver kommissionen.
Stora skillnader men viss upphämtning
Skillnaderna i digitaliseringsnivå mellan medlemsländerna är betydliga. Finland i topp har närmare 70 poäng på den 100-gradiga skalan. I botten återfinns Rumänien med drygt 30 poäng. I sin rapport pekar dock kommissionen på att skillnaderna under de senaste åren blivit något mindre. Italien, Polen och Grekland lyfts fram som länder som under de senaste fem åren förbättrat sina resultat ”betydligt”.
Mer fakta
Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.