Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sträcka ut en hand till ryska vapenvägrare? Charles Michel, ordförande för EU:s ministerråd, tillhör de som tycker att EU ska ge skydd åt de ryssar som flyr undan tvångsinkallning till den ryska armén.

EU i krismöte – ryska vapenvägrare splittrar

BRYSSEL 26 september 2022

Rysslands annonserade upptrappning av kriget i Ukraina ska under måndagen diskuteras på ett krismöte i Bryssel. Frågan om huruvida de ryssar som nu flyr undan Putins massmobilisering av armén ska få komma till EU splittrar medlemsländerna.

Tjeckien, som för närvarande är EU:s ordförandeland, har kallat in medlemsländernas EU-ambassadörer, EU-kommissionen samt EU:s utrikestjänst till ett krismöte på måndagen för att diskutera den senaste utvecklingen av kriget, rapporterar Politico

I synnerhet frågan om ryska medborgare som vill ta sig till EU för att slippa undan tvångsinkallning till den ryska armén, till följd av Putins annonsering av massmobilisering av ryska soldater, kommer att stå i fokus i dagens diskussion. 

Frågan om hur dessa ryska medborgare ska hanteras splittrar EU-länderna. 

Tjeckien och Estland är två länder som endast förbundit sig att utfärda humanitära visum till motståndare till regimen och människorättsaktivister. 

– Ryssar som lämnar sitt land av rädsla för att bli mobiliserade kvalificerar sig inte för ett humanitärt visum i Tjeckien, sade Tjeckiens utrikesminister Jan Lipavský i torsdags rapporterar Agence Europe, som även citerar Estlands premiärminister Kaja Kallas:

– Varje medborgare är ansvarig för sin stats handlingar, och ryska medborgare är inget undantag. Därför beviljar vi inte asyl till ryska män som flyr sitt land. De borde motsätta sig kriget, sade Kallas på fredagen.  

Litauen är inne på samma linje. 

– Litauen kommer inte att bevilja asyl till dem som helt enkelt flyr från ansvar. Ryssarna borde stanna och slåss. Mot Putin, skriver Litauens utrikesminister Gabrielus Landsbergis på Twitter

Tyskland har å sin sida meddelat att man istället kommer att välkomna alla ryssar som vill fly sitt land och inte strida i Ukraina, skriver Agence Europe. 

Även ministerrådets ordförande, belgaren Charles Michel, pläderar för att EU ska ta emot de flyende ryssarna och säger till Politico att EU borde visa en ”öppenhet för dem som inte vill bli instrumentaliserade av Kreml”. 

EU-kommissionen underströk i förra veckan att hanteringen av EU:s yttre gränser måste utföras i enlighet med EU-rätt och att grundläggande rättigheter som rätten att söka internationellt skydd alltid måste respekteras, men att ansvaret att granska ansökningarna ligger hos medlemsländerna.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret