Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) i samtal med Tjeckiens motsvarighet Mikuláš Bek. Arkivbild.

EU-ordförande ser visst hopp om att delvis kunna slopa veto

BRYSSEL 21 september 2022

Frågan om att slopa EU-ländernas veto på vissa områden är åter på dagordningen och det tjeckiska ordförandeskapet har ett visst hopp om att ta några steg framåt.

På flera områden i EU krävs enhällighet bland medlemsländerna för att ta beslut, varje enskilt medlemsland kan alltså lägga in sitt veto. Detta gäller bland annat för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, beskattningsfrågor och unionens budget.

I flera år har det kommit krav på att detta ska luckras upp, åtminstone på vissa områden. Frågan har fått ny bärkraft inte minst sedan den tyske förbundskanslern Olaf Scholz nyligen tog upp den i sitt första linjetal om EU. Att utvidgningsprocessen fått ny fart i och med Rysslands anfallskrig bidrar också till att diskussionen återuppväcks.

I går tisdag diskuterade medlemsländernas EU-ministrar frågan under ett möte i Bryssel. Att avskaffa vetot på ett givet område kräver att alla medlemsländer går med på det. Tjeckiens EU-minister Mikuláš Bek ledde diskussionen ser en viss öppning att komma vidare.

– Det verkar finnas ganska många medlemsländer som säger sig vara redo att diskutera en steg-för-steg-förflyttning mot majoritetsomröstning på tydligt definierade områden, sade Bek efter mötet.

Förespråkarna för enhällighet menar att det gör besluten starkare eftersom alla EU-länder står bakom dem och att det odlar solidaritet mellan länderna.

Alla medlemsländer har av det tjeckiska ordförandeskapet fått i uppdrag att identifiera vilka specifika områden de kan tänka sig att gå över från enhällighet till så kallad kvalificerad majoritet. 

– Det finns ett visst hopp att vi kan göra vissa begränsade framsteg under det tjeckiska ordförandeskapet. Jag är inte alltför optimistisk men jag tror inte debatten är förlorad, sade EU-minister Bek som tillade att den viktigaste faktorn är att bygga upp tillit mellan medlemsländerna.

Sverige för, på vissa områden

Sverige har en längre tid förespråkat att EU-vetot slopas inom utrikespolitiken, i synnerhet när EU ska enas om uttalande om mänskliga rättigheter eller sanktioner. 

– Jag hoppas att det ska gå i den riktningen för vi behöver en union som är mer effektiv, sade EU-minister Hans Dahlgren (S) på väg in på mötet.

När det gäller enhälligheten i skattefrågor vill regeringen inte se några ändringar.

Det senast aktuella fallet är Ungern som längre blockerade det senaste sanktionspaketet mot Ryssland. Tidigare har Cypern blockerat EU-sanktioner mot Belarus med kravet att man ville se tuffare EU-hållning mot Turkiet. 

– Det har under senare år funnits exempel på att ett medlemsland, av helt andra skäl än de som handlar som själva sanktionsbesluten, låtit bli att rösta för. Och så tycker jag inte att vi ska ha det i den här unionen, sade EU-minister Dahlgren.

Öppna fördraget

Både EU-kommissionen och EU-parlamentet har uttalat sig positiva till att öppna EU:s fördrag. Det första steget i att göra detta är att hålla ett så kallat europeiskt konvent. Även den frågan diskuterades på tisdagen av EU-ministrarna. Mötesordförande Mikuláš Bek pekade på att frågan bollas vidare till EU-toppmötet i oktober.

– Vad som står rätt klart för mig efter dagens debatt är att det finns en ganska stark vilja att ha ett konvent om det sker i ett senare skede, sade Bek.

Den svenska regeringen är tydligt mot att inleda förhandlingar om att ändra EU:s fördrag. Förespråkarna, däribland Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, menar bland annat den eventuella utvidgningen av unionen till Ukraina och länder på västra Balkan skulle kräva en fördragsändring. Sveriges Dahlgren menar att detta är en fråga för framtiden.

– Det är en diskussion som ligger många år framöver, sade Hans Dahlgren.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret