EU stramar åt inresor för ryssar ytterligare
BRYSSEL 30 september 2022 | Asylrätten bestårEU-kommissionen uppmanar medlemsländerna att stärka kontrollen av ryska medborgare som vill komma in i unionen. – Det är ingen grundläggande rättighet att få ett turist- eller korttidsvisum till EU, säger EU-kommissionär Ylva Johansson.
För en månad sedan enades EU-länderna om att avbryta viseringsavtalet med Ryssland och göra det betydligt svårare för ryssar att ta sig till medlemsländerna. I dag fredag presenterar EU-kommissionen ytterligare åtgärder för att bemöta den förhöjda säkerhetsrisken.
– Den övergripande situationen är att säkerhetshotet är mycket, mycket allvarligare. Det innebär att vi måste göra mycket mer djuplodande säkerhetsbedömningar för varje individ som vi släpper in i EU från Ryssland, sade EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson.
Ryska medborgare som kanske flyr mobilisering och avser stanna längre än de 90 dagar som ett Schengenvisum i normalfall gäller bör inte få visum, enligt de nya riktlinjerna.
– Vi uppmanar medlemsländerna att mycket nogsamt undersöka om det finns en risk att en person som fått ett korttidsvisum inte återvänder till Ryssland inom 90 dagar, sade Johansson.
Ryssar som flytt till ett grannland ska vidare inte kunna ansöka om ett Schengenvisum på exempelvis ett konsulat där utan måste göra det från Ryssland. De som söker av humanitära skäl eller familjeskäl ska dock fortsatt kunna göra det i tredje land.
Det uppskattas i dagsläget finnas runt tolv miljoner giltiga visum till Schengen för ryska medborgare. Kommissionen uppmanar medlemsländerna att omvärdera dessa.
– Att ha ett giltigt visum är inte tillräckligt för att släppas in i EU. Gränsvakter måste genomföra ytterligare säkerhetskontroller. Det är ingen grundläggande rättighet att få ett turist- eller korttidsvisum till EU, sade Ylva Johansson.
Enligt henne har runt 10-20 000 fler ryska medborgare tagit sig till EU under september än samma period föregående år då runt 170 000 ryssar tog sig in i Schengenområdet.
– Vi har sett ryska medborgare som kommit på turistvisum i syfte att trakassera ukrainska flyktingar och göra propaganda för Putin, sade Ylva Johansson.
Asylrätten finns kvar
Ryska medborgare som journalister, dissidenter ska dock alltjämt kunna ansöka om asyl i EU underströk Johansson. Hittills har dock antalet asylansökningar varit lågt enligt Johansson som sade att det under den senaste veckan rört sig om 20-30 om dagen i EU.