Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Luc Devignee, biträdande chef för Östeuropa och Centralasien vid EU:s utrikestjänst, under utfrågningen i EU-parlamentet på tisdagen.

Hög EU-tjänsteman: Ryssland ska isoleras ytterligare

BRYSSEL 27 september 2022

EU:s utrikestjänst arbetar för att ytterligare isolera Ryssland från omvärlden. Samtidigt förbereds nya sanktioner mot personer kopplade till ryska "folkomröstningar" i ukrainska områden.

Luc Devigne, biträdande chef för Östeuropa och Centralasien vid EU:s utrikestjänst, diskuterade den senaste utvecklingen kring Rysslands anfallskrig mot Ukraina i två EU-parlamentsutskott på tisdagsmorgonen.

Han lyfte fram flera belägg för att Ryssland blir allt mer politiskt isolerat.

– Jag tror inte Kina är tillfreds med Rysslands äventyrspolitik. Det som lades fram som en liten specialoperation som skulle ta några timmar eller dagar är nu utan slut, sade Devigne som pekade på att energi- och livsmedelspriser stiger även för Kina och att kriget riskerar recession på deras exportmarknader. 

Kina har även tillsammans med Indien uttalat att krig inte tillhör denna era. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har enligt Devigne sagt att områden som invaderats ska återges till Ukraina. Även från den tidigare sovjetrepubliken Kazakstan har kommit uttalanden om att man inte kommer erkänna annektering av delar Ukraina.

– Det finns mer och mer politisk isolering av Ryssland. Vi arbetar mycket på det, sade Luc Devigne från EU:s utrikestjänst.

Andra tecken på kris

Förra veckans ryska besked om att hålla så kallade "folkomröstningar" i de ukrainska regionerna Luhansk och Donetsk och den partiella mobiliseringen ser Devigne om tecken på kris i den ryska ledningen.

Tjänstemannen pekade på de protester som skett mot mobiliseringen trots hårda straff man riskerar, hittills har fler än 2 000 gripits enligt honom. Samtidigt flyr många ryssar landet för att slippa inkallas till länder dit de fortfarande kan åka utan visum. Hur många som flytt till EU-länder hade han dock ingen uppfattning om i dagsläget annat än att många kommit till Finland.

De sju sanktionspaket som EU redan infört mot Ryssland sedan den 24 februari har enligt Luc Devigne redan effekt. Prognos är att den ryska ekonomin i år krymper med 11 procent vilket enligt honom är ett större fall än efter Sovjetunionens kollaps.

Nya sanktioner förbereds

Devigne bekräftade även att EU arbetar fram nya sanktioner och att det forfarande finns flera områden att strama åt för Ryssland. Det handlar om ytterligare import- och exportrestriktioner för nya sektorer och åtstramning i redan existerande. Fler personer och företag väntas även komma upp på EU: svarta lista med frysta tillgångar och inreseförbud.

– Involverade i de så kallade folkomröstningarna kommer att ställas till svars och bli föremål för ytterligare [sanktioner], sade Luc Devigne.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret