Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Finlands socialdemokratiska statsminister Sanna Marin talar i EU-parlamentet på tisdagen.

Finlands Marin: Öka trycket på Ryssland

BRYSSEL 13 september 2022

Finlands statsminister Sanna Marin vill se ytterligare sanktioner mot Ryssland och understryker vikten av att EU står enat mot den ryska "utpressningen". – Framför allt måste vi fortsätta tillhandahålla Ukraina alla former av stöd och vara beredda att införa ännu striktare sanktioner, sade Marin.

Den socialdemokratiska finländska statsministern Sanna Marin talade i dag tisdag i EU-parlamentet i Strasbourg. I fokus stod grannlandet Rysslands anfallskrig mot Ukraina och dess konsekvenser för EU. Hon pekade på behovet av att medlemsländerna inte låter sig ”utpressas” av Rysslands skruvande på gaskranen.

– Vi behöver nu enighet mer än någonsin tidigare när Ryssland använder energi som ett vapen mot Europa. Ett EU som är splittrat inbördes är svagt och det är precis vad Ryssland vill., sade Marin.

Hon tillade att Ryssland med sitt krig ”förstör sin ekonomi och framtid” och EU:s tillit till landet för en lång tid framöver.

– Rysslands agerande har enat väst som aldrig tidigare samtidigt som Ryssland är ensammare än någonsin tidigare, sade statsministern.

Mer sanktioner och än svårare för ryssar att ta sig till EU

EU har i sju omgångar infört sanktioner mot Ryssland med bland annat importstopp för rysk olja och exportförbud av viktiga varor från EU till Ryssland. Sedan det senaste sanktionspaketet antogs i juli har inga nya föreslagits. Detta vill Sanna Marin se en ändring på.

– Framför allt måste vi fortsätta tillhandahålla Ukraina alla former av stöd och vara beredda att införa ännu striktare sanktioner, sade Marin.

EU har enats om att slopa sitt avtal om förenklade viseringsförfaranden med Ryssland och därmed göra det krångligare för ryska medborgare att komma till EU. Men den finländska ledaren anser att detta inte är tillräckligt och krävde ytterligare åtgärder för att hindra ryssar från att ta sig till medlemsländerna.

Skynda på klimatomställningen

Sanna Marin berörde även de höga energipriserna och efterfrågade ”exceptionella åtgärder” från EU:s håll för att få ned dem. Men hon underströk samtidigt att den i längden viktigaste åtgärden är att investera kraftig i förnybart och fossilfri energiproduktion.

– Nu som aldrig tidigare måste vi ta språnget mot en mer klimatmotståndskraftig ekonomi.

Välkomnar utvidgning

Ukrainas plats är i EU enligt Marin som välkomnar att utvidgningsprocessen på västra Balkan nu fått en nytändning.

– EU:s dörrar måste stå öppna för varje europeiskt land som önskar gå med i vår värdegemenskap och åtar sig att genomföra de nödvändiga reformerna, sade Marin.

Ingen större EU-budget och ingen fördragsändring

Finland sällar sig ofta tillsammans med bland annat Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike till de mest budgetrestriktiva medlemsländerna. Detta var något som socialdemokraten Marin upprepade när hon sade att EU:s stora coronaåterhämtningsfond bara får vara en engångsföreteelse och den restriktiva linjen ligger kvar.

– Vi kan inte utveckla EU:s förmåga att agera genom att öka budgeten eller mjuka upp våra gemensamma ekonomiregler.

Hon motsatte sig också, bland annat EU-parlamentets, krav på att öppna fördragen.

– En kris är inte rätt tid att inleda en debatt om fördragen, sade Marin.

Mer ”strategisk autonomi”

Frankrikes president Emmanuel Macron började för ett par år sedan tala om vikten av ”strategisk autonomi” för EU – att göra unionen och dess medlemsländer mindre beroende av omvärlden, inte minst av länder som Kina och USA. Tanken har fått visst stöd, senast inte minst av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Sanna Marin är positiv och lyfter fram den diskussionen som en av de viktigaste i EU just nu.

– Kriget har visat hur viktigt det är för Europa att ha sin egen tillverkning av försvarsmateriel och hur utsatta vi är när det gäller energi, sade Marin som även vill se ett större självförsörjande av livsmedel, viktig teknologi och skyddsutrustning i EU.

– Vi kan inte förlita oss på auktoritära länder i utvecklandet av viktiga teknologier eller i produktionskedjorna, sade Sanna Marin.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret