Viktigast i veckan: Så utreds ryska krigsbrott – Sverige skänker vapen
STOCKHOLM 3 september 2022Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.
Medan kriget i Ukraina fortsätter in på andra halvåret pågår ett intensivt arbete med att samla bevis för fler än 10 000 misstänkta ryska krigsförbrytelser. Det kan bli aktuellt med en specialdomstol efter modell av krigsförbrytartribunalen i forna Jugoslavien men även Europadomstolen och Internationella domstolen i Haag kan komma ifråga, tror experter.
I veckan beslutade regeringen att Sverige skulle stödja Ukraina med ammunition och till återuppbyggnad av landet. Trots det nya miljardstödet ligger Sverige efter länder som Norge och Polen när det gäller att stödja Ukraina.
Inför energiministrarnas extra möte på fredag i nästa vecka och EU-kommissionens ordförandes årliga linjetal, state of the union, den 14 september, väntas olika förslag läggas fram för att dämpa de kraftigt ökade elpriserna i EU.
Velig inför valet? I Europaportalens artikelserie om partiernas prioriterade EU-frågor i riksdagsvalet får du svar på vad vilken EU-politik de svenska partierna helst vill se.
Till sist noteras
… att Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i sitt första stora tal om EU:s framtid vill se fler medlemmar, avskaffat veto och fördjupat försvarssamarbetet med gemensamt luftvärn.
… att arbetslösheten minskar i Sverige vilket återspeglas i att landet gått från fjärdeplatsen bland EU-länder med högst arbetslöshet till sjätteplatsen men fortfarande tydligt över EU-genomsnittet och ännu längre från den gamla visionen om lägst arbetslöshet.
… att Tyskland fyller på sina gaslager i en snabbare takt än förväntat. “Målet att lagra 85 procent gas i oktober borde uppnås redan i början av september”. Allt annat lika lär gaspriset sjunka när lagren väl är fyllda.