Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Nytillträdde statsminister Ulf Kristersson gjorde på torsdagen entré på sitt första EU-toppmöte.

Kristersson på toppmötespremiär: Enighet om Ukraina viktigast

BRYSSEL 20 oktober 2022

Enighet var ledordet när nytillträdde statsminister Ulf Kristersson (M) gjorde entré i EU-kretsens finrum. 

 – Det allra viktigaste är att på alla sätt visa det samlade stödet för Ukraina, sade statsminister Ulf Kristersson på väg in till sitt första EU-toppmöte.

Enighet kring energifrågan ser dock ut att bli svårt.

En rad tunga frågor ligger på bordet när EU:s stats- och regeringschefer under torsdagen samlas i Bryssel för ett nytt toppmöte. För Sveriges nytillträdde statsminister Ulf Kristersson (M) är det premiär i sammanhanget. 

 – Det allra viktigaste är att på alla sätt visa på det samlade stödet för Ukraina. Att vi har så bred enighet som överhuvudtaget möjligt i sanktionspolitiken, i stödet till Ukraina och isoleringen av Ryssland, det tror jag är viktigt, sade han på väg in till mötet på torsdagseftermiddagen. 

Oenighet om energi 

Enighet ser dock ut att bli svårt att uppnå kring toppmötets andra stora fråga: om hur de höga energipriserna i unionen ska tuktas. Med 27 medlemsländer som var och en har sin egen energimix – vissa med mycket gas och andra  knappt alls – är det en komplex uppgift att hitta lösningar som alla kan acceptera. 

– Energipriserna är höga överallt, det är ett gemensamt problem, men olika länder har olika energipolitik och det gör det lite svårt. Men kan vi hitta vägar som sänker priset på den gas som produceras i Europa då skulle det också kunna betyda lägre priser i Sverige och det kommer jag självklart göra allt som jag kan för att bidra till, sade Kristersson. 

Däremot ville Kristersson inte ge något rakt svar på om han vill se ett pristak på gas. 

– Det finns ett förlag som ligger på bordet, även om den inte är särskilt konkret, det måste diskuteras närmare i detalj vad det betyder. Ett pristak som temporärt hanterar extra priser utan att skapa brist på energi är utgångspunkten, sade han. 

Bilaterala möten

Statsministern hade på förmiddagen också flera andra möten, bland annat med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, men också med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen där bland annat förväntningar på det svenska ordförandeskapet diskuterades. 

– Vi har samarbetat väldigt bra med den avgångna regeringen under en lång tid och det samarbetet fortsätter. Vi är väl förberedda för ett svenskt ordförandeskap och det uppfattade jag att de satte väldigt stort värde på, sade Kristersson. 

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret