Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Statsminister Kristersson: Vi ska bli pådrivande i EU

BRYSSEL 18 oktober 2022 | Jessika Roswall (M) blir EU-minister

Den nya svenska regeringen lovar bli aktiv, engagerad och pådrivande i EU men presenterar få nya förslag på vad man vill driva. Jessika Roswall (M) utses till ny EU-minister.

Statsminister Ulf Kristersson (S) läste på tisdagen upp sin regeringsförklaring om vad han avser att göra under de kommande fyra åren. Vid årsskiftet tar Sverige över som ordförande i EU:s ministerråd under ett halvår.

– Sverige ska vara en aktiv, engagerad och pådrivande medlem i EU – före, under och efter ordförandeskapet, sade Kristersson.

Riksdagspartierna har sedan tidigare enats om vilka frågor Sverige ska driva som EU-ordföranden och statsministern nämnde dessa. Bland annat stärka EU:s inre marknad, stödja Ukraina, fokus på säkerhetsfrågor, konkurrenskraft och klimatomställningen.

Få nya förslag på EU-nivå

Europaportalen har liksom tidigare regeringsförklaringar räknat antalet referenser till EU och Europa i regeringsförklaringen. Totalt nämnde Kristersson unionen och Europa 19 gånger. I fem fall togs EU upp som en måttstock för Sverige att mäta sig mot, i sju fall i samband med ryska anfallskriget och utrikespolitik i stort. I övriga sju fall hade referenserna direkt bäring på de många andra frågorna inom EU-samarbetet (se faktaruta).

I regeringsförklaringen förekom inga ytterligare konkreta förslag på vad regeringen vill driva för frågor i EU. Den nämnde heller inget om aktuella EU-frågor som rättsstatens principer, utvidgning och unionens framtid.

Viktigast för svensk utrikespolitik

Ulf Kristersson upprepade tidigare statsministrars uttalanden om att Sveriges utrikespolitik främst ska föras som en del av EU.

– EU är Sveriges viktigaste utrikespolitiska plattform och helt avgörande också för Sveriges ekonomi, sade Kristersson.

Han vill stärka det nordiska och baltiska samarbetet för att stärka det svenska inflytandet i EU.

Natofrågan i centrum

Statsminister Kristersson nämnde Nato elva gånger i sin regeringsförklaring och lovade att tillsammans med Finland fullfölja anslutningsprocessen.

– Detta paradigmskifte för svensk försvars- och säkerhetspolitik kommer vägleda regeringens arbete, sade Kristersson som för att uppfylla överenskommelsen med Nato-blockerande Turkiet utfäste sig att förbjuda deltagande i terroristorganisationer i EU.

Jessika Roswall EU-minister

Till Sveriges EU-minister utsågs Jessika Roswall (M) som i många år suttit i riksdagens EU-nämnd och så sent som två veckor sedan valdes till dess ordförande.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret