Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson (S). Arkivbild.

Statsminister Kristersson till EU-toppmöte: Stöd till Ukraina avgörande för Sveriges säkerhet

BRSSEL 19 oktober 2022

Den nytillträdde statsministern Ulf Kristersson (M) kastas direkt in i EU-politiken när han på torsdag och fredag träffar sina EU-kollegor på toppmöte i Bryssel – där Ukraina, energi och klimat är tunga frågor på bordet. 

– Det är viktigt att EU fortsätter att stärka det militära, politiska, humanitära och ekonomiska stödet till Ukraina, sade Ulf Kristersson när han på onsdagen gjorde premiär i EU-nämnden inför toppmötet. 

Rysslands krig mot Ukraina genomsyrar toppmötet mellan EU:s stats- och regeringchefer i Bryssel torsdag och fredag – det första för Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson (M). 

Europeiska rådet ska diskutera den senaste utvecklingen när det gäller Rysslands anfallskrig mot Ukraina, inbegripet dess konsekvenser i och utanför Ukraina.

I detta sammanhang kommer EU-ledarna också att diskutera EU:s fortsatta stöd till Ukraina, men även ytterligare repressiva åtgärder mot Ryssland. 

– Det är viktigt att EU fortsätter att stärka det militära, politiska, humanitära och ekonomiska stödet till Ukraina, sade Ulf Kristersson och underströk att det kan vara avgörande för Sverige och Europas säkerhet decennier framöver. 

– Regeringen ser positivt på nya sanktionspaket. Om ett nionde sanktionspaket kommer på tal kommer Sveriges regering ställa sig bakom detta, sade Ulf Kristersson, som flankerades av nya EU-ministern Jessika Roswall (M) samt nytillträdde statssekreterare för EU-frågor, Christian Danielsson. 

Den kanske största diskussionen på toppmötet lär dock bli om energi. EU-ledarna ska bland annat ska diskutera de förslag som EU-kommissionen på tisdagen lade fram i ett nödpaket. 

– Det är många bra förslag på bordet, sade Kristersson och underströk att Sverige kommer att stödja kommissionens förslag – men erkände också att det kan bli svårt att enas då medlemsländerna står långt ifrån varandra. 

EU-ledarna ska även diskutera den ekonomiska situationen i unionen, med hög inflation och räntor. Där var Kristersson tydlig med att EU-gemensamma upplåningar inte är något som den svenska regeringen kan acceptera. 

Oppositionen orolig för klimatpolitiken

Klimat kommer också bli en diskussion på veckans toppmöte när EU-ledarna ska förbereda ståndpunkter inför den kommande klimatkonferensen i Egypten. 

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet i EU-nämnden uttryckte här oro kring Sveriges hållning i klimatfrågan, och ifrågasatte hur Sverige skulle driva en ambitiös klimatpolitik internationellt när man på hemmaplan skär ner på klimatbiståndet och lägger ner miljödepartementet.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret