Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping.

Kina och Tyskland efter toppmöte: dialogen ska fortsätta

BRYSSEL 7 november 2022

Tysklands och Kinas ledare diskuterade klimat, handel, säkerhetssituationen utan att nå några konkreta uppgörelser nåddes.

Olaf Scholz gjorde i fredags sitt första besök i Kina som Tysklands förbundskansler och träffade president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang.

– Jag är övertygad om att detta besök kommer att hjälpa oss att förstå och lita på varandra bättre. Detta kommer att fördjupa det pragmatiska samarbetet på alla områden och därmed planlägga väl för den fortsatta utvecklingen av våra förbindelser i framtiden, sade president Xi Jinping i ett pressuttalande.

Ledarna diskuterade bland annat Rysslands krig, frihandel, ekonomi, energi, Taiwan, klimat och den globala livsmedelsbristen utan några konkreta överenskommelser annat än att upprätthålla en dialog.

Till media nämnde den tyske förbundskanslern särskilt att Taiwanfrågan måste lösas på ett fredligt och ömsesidigt sätt och att Kinas sanktioner mot Litauen och enskilda Europaparlamentariker för deras närmande till Taiwan inte var acceptabla.

– Det är också viktigt att vara tydlig: Ekonomiska åtgärder mot enskilda EU-medlemsstater är riktade mot hela EU:s inre marknad, och sanktioner mot EU-parlamentariker är också oacceptabla för oss, sade Scholz rapporterar Politico.

Olaf Scholz är den förste ledare från ett EU- eller G7-land som besöker Peking efter coronapandemins start för närmare tre år sedan. På grund av Kinas strikta coronarestriktioner varade besöket bara i elva timmar.

Med sig på besöket hade den tyske ledaren även en rad näringslivstoppar från bland annat Volkswagen, BMW, BASF, Bayer och Deutsche Bank.

Från både andra länder i väst och från sina egna koalitionspartier har kommit kritik mot Scholz Kinaresa. De anser att det är olämpligt att att knyta kontakter med ett alltmer auktoritärt Kina och göra sig beroende av landet samtidigt som man försöker minska beroendet av rysk energi.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret