Grönt ljus för pristak på gas – “den fulla effekten oöverblickbar”
BRYSSEL 20 december 2022EU:s energiministrar kom på måndagen slutligen överens om ett gemensamt pristak på gas.
– En viktig överenskommelse som kommer att skydda medborgarna från skyhöga energipriser, sade Tjeckiens industri- och handelsministern Jozef Síkela på måndagen.
Vad den fulla effekten av pristaket blir är dock oklart, enligt energiminister Ebba Busch.
Efter en höst av utdragna förhandlingar lyckades EU:s energiministrar på måndagen slutligen nå en överenskommelse om ett gemensamt pristak på gas. Förhoppningen är därmed att kunna hålla nere energipriserna i unionen.
– Förhandlingarna var inte lätta och det tog oss lång tid, men vi lyckades nå en viktig överenskommelse som kommer att skydda medborgarna från skyhöga energipriser, sade Jozef Síkela, som i egenskap av industri- och handelsministern i ordförandelandet Tjeckien lett förhandlingarna.
Pristaket – eller marknadskorrigeringsmekanismen som pristaket egentligen heter – kommer börja gälla från mitten av februari och är satt till 180 euro per megawatt-timme. Pristaket är dock dynamiskt och kan komma att tillåtas gå upp ytterligare 35 euro.
Sverige är i jämförelse med andra EU-länder en liten konsument av gas. Energiminister Ebba Busch (KD) tror ändå måndagens beslut kommer kännas av i Sverige.
– För de 27 000 hushåll som finns i Sverige är det ändå en lättnad att det kommer en sådan här mekanism på plats. Vi har ju också flera företag som är beroende av gas, sade hon efter gårdagens möte.
Samtidigt understryker Ebba Busch att pristaket ger förutsättningar att skydda när priset sticker iväg rejält i extraordinära pristoppar.
– Men den långsiktiga lösningen framåt, både för Sverige och för hela EU, är att fortsätta gör sig oberoende av fossila kraftslag och energikällor och hela tiden se till att vi bygger ut mer kraftproduktion i Sverige och ett robustare elsystem, sade hon.
Oro för tillgång på gas
EU-länderna har varit splittrade i frågan med en stor grupp länder som velat ha ett pristak medan en mindre grupp länder har varit oroade för att det ska äventyra tillgången på gas då säljare riskerar att vända sig till andra kunder.
Enligt uppgifter till Agence Europe stödde alla medlemsstater på måndagen den slutliga överenskommelsen utom Ungern som röstade emot, samt Österrike och Nederländerna som lade ner sina röster.
Huruvida det det nya pristaket riskerar att faktiskt skapa störningar på marknaden kunde Ebba Busch på måndagen inte ge något klart besked om.
– Det är otroligt svårt att överblicka den fulla effekten av det här, sade hon.