Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Debatt i Europaparlamentet. Arkivbild.

Antikorruptionsexpert till EU-parlamentet: Skärp era regler nu

STOCKHOLM 27 januari 2023

I svallvågorna efter Qatarskandalen som briserade i december höll ett specialutskott på torsdagen en debatt om bristerna i Europaparlamentets etik och interna arbete mot korruption.

– Detta är inte en lobbyistskandal utan en korruptions- och mutskandal och därför måste svaret bli därefter, sade Nick Aiossa från Transparency International och krävde flera skärpningar av parlamentets regelverk.

På torsdagen talade Nick Aiossa biträdande direktör för antikorruptionsorganisationen Transparency International inför det särskilda utskottet i Europaparlamentet för “frågor om utländsk inblandning i alla demokratiska processer i Europeiska unionen, inbegripet desinformation”, förkortat INGE 2. Mötet var ordnat för att diskutera de senaste anklagelser om korruption i den så kallade Qatarskandelen, med hittills fyra misstänkta EU-politiker, och hur man kan förbättra insynen i parlamentets arbete.

Nick Aiossas tio minuter anförande blev en enda lång genomgång av vad som beskrevs som Europaparlamentets bristande förhållningssätt till etiska regler, skydd för visselblåsare och hur parlamentet upprepade gånger vägrat låta sig granskas.

– Detta är inte en lobbyistskandal utan en korruptions- och mutskandal och därför måste svaret bli därefter, sade Nick Aiossa om Qatarskandalen. 

Han välkomnade talmannen Roberta Metsolas förslag på 14 regeländringar som en konsekvens av skandalen men ansåg dem otillräckliga. 

– Jag tror att de fjorton förslag som talmannen lade fram är ett steg i rätt riktning. Men de är inte tillräckligt långtgående och löser inte alla aktuella problem, sade Nick Aiossa och vände sig direkt till ledamöterna.

– Ni har alltid stöttat oss när det kommer till antikorruptionsfrågor i de 27 medlemsländerna, men ni har tyvärr varit de största motståndarna när vi bett er följa samma regler. Ni får ursäkta mig, men jag kommer att vara uppriktig mot er idag.

Nick Aiossa sade att han ville se tre förändringar i närtid. Den första åtgärden var enkel och uppenbar menade han: inför obligatorisk registrering för representanter från tredje land som besöker parlamentet. Men också för alla intresserepresentanter som inte kommer från en EU-institution. 

För det andra, som enligt honom också var enkelt att införa i parlamentets regelverk och med en direkt koppling till det som hänt runt Qatarskandalen, är ett betydligt starkare skydd för visselblåsare än det som finns idag. Nick Aiossa sade att jämfört med andra EU-institutioner och byråer så är Europaparlamentet värst.

– Assistenterna och personalen i parlamentet har ett av de sämsta skydden vid visselblåsning i hela unionen, sade Nick Aiossa och betonade att om det funnits ett bättre skydd för uppgiftslämnare så kanske man hade kunnat förhindra den nu aktuella korruptions- och mutskandalen.

– Jag uppmanar er att revidera era egna interna regler för att skydda personalen, sade Nick Aiossa. 

En kultur av straffrihet

Som den tredje åtgärden [att tillåta granskning] som kanske är den svåraste sade Aiossa och påminde om hur parlamentet 2014 som enda EU-institution vägrade låta sig granskas och utfrågas kring öppenhet, integritet  och kryphål i regelverket av Transparency International. En inställning som upprepas när parlamentet så sent som 2021 åter vägrade att delta i en studie. 

Ett skäl till att ledamöterna tycks ta etiska regler lättvindigt kan vara att straffen för regelbrott är bland de svagaste som finns i sammanhanget menade Nick Aiossa och pekade på att de senaste 24 fallen av brott mot de etiska reglerna i parlamentet lämnades utan någon form av bestraffning.

– Det är vittnar om en kultur av straffrihet som vi sett utvecklas de senaste decenniet, något jag tror har bidragit till den senaste skandalen, sade Nick Aiossa. 


 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret