Svenska EU-parlamentariker: Detta är våra viktigaste frågor
BRYSSEL 16 januari 2023Tre frågor dominerar när de svenska EU-parlamentarikerna få peka ut sina viktigaste prioriteringar för året.
2023 är sista hela arbetsåret för de svenska EU-parlamentarikerna inför nästa års EU-val. Antalet nya förslag från EU-kommissionen har ebbat ut och nu återstår det att ro i hamn så många frågor som möjligt innan nästa parlament och kommission tar plats efter valet. Europaportalen har frågat de svenska EU-parlamentarikerna om vilka frågor de prioriterar under året.
Ukraina
Många ledamöter nämner Rysslands krig mot Ukraina och därtill relaterade frågor.
”Det är viktigt för mig att kriget inte blir vardag, eller glöms bort. Nu har kriget pågått mer än 300 dagar. Otroligt många människor lider. Alldeles för många har förlorat livet i detta fruktansvärda krig. EU måste fortsätta stötta maximalt: ekonomiskt, humanitärt, militärt och politiskt”, skriver David Lega (KD) i sitt svar till Europaportalen.
Klimatet
Klimatet återkommer hos flera ledamöter. De flesta delar av EU:s stora klimatpaket från sommaren 2021 är färdigförhandlade men några återstår, inte minst nästa internationella klimattoppmöte COP 28 i Förenade arabemiraten.
”Arbetet med EU:s klimatpaket är ju inte helt avslutat än, utan nu handlar mycket om att ro flera filer i hamn. Bland annat ska vi under våren anta mitt betänkande om nationella klimatmål”, skriver Jessica Polfjärd (M).
Flera ledamöter kopplar samman klimatfrågan med andra ämnen. Emma Wiesner (C) med energifrågan.
”Vi kan inte slänga klimatarbetet överbord bara för att vi just nu står inför stora utmaningar med vår energiförsörjning. För mig är klimatfrågan just en energifråga, och tvärtom”, enligt Wiesner.
Och Heléne Fritzon (S) vill se ett jämställdhetsperspektiv på klimatfrågan.
”För mig är det tydligt – klimat och jämställdhet går hand i hand. EU ska gå från en kol och stålunion till en grön och jämställd union”, menar Fritzon.
Migration
I den tredje återkommande frågan på agendan, migration, har förhandlingsframgångarna varit betydligt beskedligare men under det franska ordförandeskapet för ett år sedan gjordes vissa framsteg. Bland annat enades EU-parlamentet och medlemsländerna om att försöka bli klara innan nästa EU-val försommaren 2024.
Ett par svenska ledamöter har huvudansvar i parlamentet för delar i EU:s migrationspaket.
”Mitt lagförslag om ett europeiskt kvotflyktingsystem kommer att antas formellt av EU-parlamentet och medlemsländerna inom kort”, säger Malin Björk.
Sveriges EU-ambassadör Lars Danielsson har tidigare sagt att han inte tror att migrationsfrågan kommer lösas under det svenska ordförandeskapet.
Andra frågor som nämns är arbete för rättigheter för hbtq-personer, jordbruk, feminism, skog och frihandel.
Höger-/vänsterfrågor
Det finns en tydlig övervikt hos borgerliga partier för att nämna frågor som företagens konkurrenskraft och handel. Samtidigt nämner fler av de rödgröna partierna fokus på rättvisefrågor och klimat.