Svenska regeringens SD-stöd ifrågasatt i EU-parlamentet
BRYSSEL 17 januari 2023Statsminister Ulf Kristersson kritiserades i EU-parlamentet för att gå extremhögerns ärenden när det gäller klimat, migration och brist på jämställdhetsfrågor under Sveriges ordförandeskap. Han fick samtidigt beröm för att sätta fokus på att stärka europeisk ekonomi och konkurrenskraft.
Av tradition presenterar det inkommande ordförandeskapets stats- eller regeringschef sitt lands prioriteringar inför EU-parlamentet i Strasbourg. Statsminister Ulf Kristersson (M) tog till orda på tisdagsmorgonen.
– Våra huvudsakliga prioriteringar är att hjälpa till att göra EU grönare, säkrare och friare, sade Kristersson som tillade att den enskilt viktigaste frågan är Ukraina.
I den efterföljande debatten prisade flera ledamöter svenska regeringens fokus på att stärka europeisk konkurrenskraft.
– Sverige är Europamästare i innovation och nummer tre i världen. Vi välkomnar detta väldigt mycket, sade den tyske EU-parlamentarikern Manfred Weber som leder den stora högergruppen EPP dit Moderaterna och Kristdemokraterna hör.
Kritik mot stöd från Sverigedemokraterna
Flera ledamöter från rödgröna partier uttryckte tydlig oro för hur regeringen ska hantera frågor som migration och klimat med Sverigedemokraterna som stödparti.
– Din regering hålls nu som gisslan av Sverigedemokraterna, ett populistiskt och EU-skeptiskt extremhögerparti. Ditt avtal med dem ger dem ett direkt inflytande inte bara över nationell utan även EU-politik, sade belgaren Philippe Lamberts som leder parlamentets gröna partigrupp där Miljöpartiet ingår.
Han lyfte fram migrationsfrågan som det mest tydliga exemplet på detta. Lamberts menade även att det svenska ordförandeskapet inte har med några frågor som rör miljö och ekosystem i sin planering.
Även den socialdemokratiska partigruppens ledare, spanjorskan Iratxe García Pérez, varnade för regeringens möjligheter att driva på för klimatomställningen med Sverigedemokraterna som stödparti. Hon pekade på regeringens skrotande av stöd för elbilsinköp och försvåranden för att installera vindkraftverk.
– Era extremhögerpartner i denna kammare röstar ständigt mot EU:s klimatpaket, sade García Pérez.
Den finländske socialdemokraten Eero Heinäluoma oroades för att Sverige inte längre ska stå upp för grundläggande demokratiska rättigheter som rättsstatlighet i EU.
Ledamöter från partier på den yttersta högerkanten som franska Nationell samling, estländska EKRE och österrikiska FPÖ välkomnade däremot att Sverigedemokraterna nu har inflytande över den svenska regeringens migrationspolitik.
– Man kan alltid fråga Sverigedemokraterna, som länge varnat faror [med stor invandring], om råd i denna fråga. Därför hoppas jag innerligt att det under Sveriges ordförandeskap kommer läggas mer vikt vid behovet av att kontrollera Europas yttre gränser, förhindra illegal invandring och säkerheten och framtiden för Europas olika nationaliteter, sade Jaak Madison från estländska högerextrema EKRE.
Statsminister Kristersson besvarade kritiken med att alla svenska riksdagspartier är för EU-medlemskapet och att regeringssamarbeten med liknande partier fungerat tidigare i de nordiska grannländerna.
– Nu är åtta partier av åtta i Sveriges riksdag för det svenska EU-medlemskapet. Men det betyder inte att alla partier har samma uppfattning om exakt vad som behöver vara gemensamma europeiska frågor. Än mindre om hur man ska lösa det som är gemensam europeiska frågor, sade Ulf Kristersson.