Ny EU-lag ska ge lika lön för lika arbete
BRYSSEL 30 mars 2023För att minska löneskillnaden mellan män och kvinnor vid likvärdigt arbete har EU-parlamentet godkänt nya regler som bland annat förbjuder hemliga löner.
– Detta är historiskt, sade Kira Marie Peter-Hansen under parlamentets debatt.
På torsdagen antog EU-parlamentet med stor majoritet nya regler som ska minska löneklyftan mellan män och kvinnor som utför samma arbete. Som Europaportalen tidigare rapporterat, innebär de nya reglerna bland annat att hemliga löner förbjuds så att anställda får insyn i lönesättningen. Om löneskillnaden mellan könen är över fem procent kommer arbetsgivarna behöva göra en lönebedömning tillsammans med arbetstagarrepresentanter.
Den danska EU-parlamentarikern Kira Marie Peter-Hansen, från EU-parlamentets gröna partigrupp, har haft ansvar för att ta fram lagstiftningen tillsammans med den nederländska EU-liberalen Samira Rafaela.
– Detta är historiskt. Det visar hur lagstiftning kan se ut när två unga feminister leder inriktningen, sade Kira Marie Peter-Hansen under parlamentets debatt inför omröstningen.
Löneskillnaderna mellan könen ser olika ut i medlemsländerna, men ligger på i snitt knappt 13 procent. I Sverige är löneklyftan drygt 11 procent. Detta trots att principen om lika lön har varit en del av EU-fördraget ända sedan 1958.
Med den nya lagstiftningen måste medlemsländerna införa böter eller andra avskräckande påföljder för arbetsgivare som inte följer regelverket. Reglerna om att arbetstagare ska kunna utkräva information om löner gäller alla arbetsgivare, både privata och offentliga. Dessutom kommer arbetsgivare med över 100 anställda behöva rapportera sin rådande löneklyfta till nationella myndigheter. EU:s kommissionär för jämlikhet, Helena Dalli, är mycket positiv till det.
– Det kommer öka transparensen och ansvarsskyldigheten, sade hon.
Alla är dock inte lika nöjda. En majoritet av de svenska EU-politikerna till höger i politiken röstade nej. Centerpartiets två EU-parlamentariker var de enda i liberala partigruppen Renew Europe som röstade mot lagen.
– Vi röstade nej för att det är ett dåligt förslag. Jag och Centerpartiet tycker att det här är en av de många delar som riskerar att slå hål på den svenska arbetsmarknadsmodellen, genom att möjligheten till individuell lönesättning och kollektivavtalsfriheten begränsas, säger Abir Al-Sahlani (C), i en kommentar till Europaportalen.
Den danske EU-parlamentarikern Anders Vistensen, som representerar ytterhögerpartiet Dansk Folkeparti, anser att lagen är alldeles för kostsam, och att EU inte borde ägna sig åt social lagstiftning.
– EU borde inte kasta sig över sådant som regleras bäst av medlemsstaterna själva, sade han under debatten.