Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Svenska biträdande arbetsmarknadsministern Paulina Brandberg (L), arbetsmarknadsministern Johan Pehrson (L) och EU-kommissionären för arbetsmarknadsfrågor Nicolas Schmit presenterade ministerrådets allmänna inställning till plattformsdirektivet på måndagen.

Missnöje efter EU-ländernas kompromissbeslut om gigarbetare

BRYSSEL 13 juni 2023

EU-länderna enades på måndagen om sin förhandlingsposition i frågan om när så kallade gigarbetare ska klassas som anställda. Men Europafacket menar att arbetare inte skulle vara hjälpta förslaget. Inte heller arbetsgivarorganisationen Business Europe är nöjda.

– Jag ser det som ett otroligt viktigt steg för att vi ska ha en lagstiftning som följer den utvecklingen som vi har på arbetsmarknaden, sade den svenska biträdande arbetsmarknadsministern Paulina Brandberg (L) efter måndagens möte med unionens arbetsmarknadsministrar i Luxemburg där de kom överens om en allmän riktlinje om det så kallade plattformsdirektivet.

Lagförslaget handlar om att klassificera en del av de 28 miljoner gigarbetarna i EU, det vill säga personer som arbetar för digitala plattformar, såsom exempelvis cykelbud eller chaufförer, som anställda och därmed ge dem rätt till sådant som semester, minimilön eller olycksfallsförsäkring.

– Det här direktivet syftar till att skydda arbetare, stärka deras rättigheter så att de får bättre villkor, menade Paulina Brandberg.

Stor oenighet bland EU-länderna

EU-länderna har haft svårt att enas om en position. Medan vissa länder hade velat se att man gick längre för att skydda gigarbetarna har andra tvärtom velat få in fler undantag i direktivet.

– Jag tycker att den text som vi nu har beslutat om är balanserad, sade Brandberg.

Den skiljer sig från det förslag som EU-kommissionens lade genom att lägga ribban högre för vilka gigarbetare som ska klassas som anställda i och med att de behöver uppfylla tre av sju kriterier för detta, till skillnad från två av fem i kommissionens förslag.

Kritiseras både av fack och arbetsgivare

Europafacket, ETUC, som representerar över 90 fackföreningar, är kritiska till detta. De kritiserar också att en del medlemsstater begärt nationella undantag.

Arbetsgivarorganisationen Business Europe å sin sida skrev på Twitter att EU-ländernas position inte tillräckligt ser till företagens intressen.

Nu väntar förhandlingar med Europaparlamentet, som antas bli svåra. En av parlamentets förhandlare, franska Leila Chaibi från Vänstern, sade i ett uttalande efter EU-ländernas beslut:

– Rådets pro-Uber inställning (…) är motsatsen till den som antagits av Europaparlamentet i februari, och går även emot EU-kommissionens förslag.

Nicolas Schmit, EU:s arbetsmarknadskommissionär, sade efter rådets möte att han är beredd på att förhandlingarna mellan parlamentet och ministerrådet blir tuffa.

– Det är ett komplext ämne och förhandlingarna kommer att avspegla det.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret